Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:38 04 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Teatrul de Stat din Constanţa „Baby Blues“ - un spectacol despre mame, pe care ar trebui să-l vadă toţi bărbaţii

ro

11 Nov, 2019 00:00 1678 Marime text

În acest weekend, Teatrul de Stat Constanţa nu a programat niciun spectacol, în schimb, invită constănţenii la o producţie a asociaţiei Cultură’n Şură. Miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19:00, scena Teatrului de Stat va găzdui spectacolul „BabyBlues”, care vorbeşte despre experienţa de a fi mamă în societatea românească. Teatrul constănţean îşi arată astfel susţinerea pentru proiecte cu temă socială, făcând totodată o punte de legătură între producţiile de stat şi mediul independent.


Spectacolul „BabyBlues” a fost creat după poveşti reale. Formula după care s-au ghidat membrii asociaţiei Cultură’n Şură a fost următoarea: se ia un grup de femei din mediul rural, se adaugă un psiholog experimentat şi implicat, se extrag mărturiile doamnelor cu multă grijă şi atenţie, după care se creează un spectacol de teatru care să reflecte tot ce s-a spus şi nu s-a spus în cadrul şedinţelor de terapie. Produsul final se serveşte gratuit la ceas de seară, într-un teatru primitor!


Spectacolul este recomandat atât femeilor care au născut, cât şi soţilor, prietenilor, tinerilor şi adulţilor deopotrivă.


Într-un decor ascetic, luminat cu multă măiestrie, îmbrăcate neutru, actriţele Lavinia Cosma, Florentina Năstase şi Ana Turos interpretează o multitudine de personaje care colorează şi animă scenă după scenă, dezvăluind publicului nenumărate faţete ale maternităţii. „BabyBlues” este un spectacol-documentar, dureros de cinstit şi, în acelaşi timp, o sursă de bună dispoziţie: ai întâlnit şi tu în parc babe băgăcioase care nu te lasă să-ţi vezi de treabă, ştii şi tu vreo mătuşă care „poate să deoache” sau vreun funcţionar zeflemist care te-a făcut să te simţi că-i iroseşti timpul preţios.


Spectacolul s-a născut din nevoia de a discuta despre un subiect sensibil - depresia post-natală şi greutăţile prin care trec mamele în societatea românească, şi a reieşit un spectacol ca-n viaţă: plângi şi-apoi râzi când îţi aminteşti de ce-ai plâns cândva.


Scopul acestor reprezentaţii, dincolo de rolul de divertisment al teatrului, este acela de a evidenţia felul în care societatea se raportează la această afecţiune, sau mai bine zis, felul în care o ignoră. Depresia post-natală afectează 1 din 7 femei care nasc.


Reprezentaţia spectacolului „BabyBlues” face parte dintr-un turneu naţional intitulat #TeatruImplicat, finanţat de Kaufland România prin programul „În stare de bine”, turneu care se încheie la Teatrul de Stat din Constanţa pe 13 noiembrie.


Regia şi dramaturgia sunt semnate de Victor Olăhuţ, iar din distribuţie fac parte: Lavinia Cosma, Florentina Năstase, Ana Turos. Interviuri: Alina Căprioară. Transcrieri: Adriana Sână.


Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare printr-un mesaj la rezervari@culturansura.ro sau la numărul de telefon 0730.959.793, menţionând numele, oraşul şi numărul de locuri dorite.


Foto Cristi Cîmpeanu (imagine pusă la dispoziție de Teatrul de Stat Constanța)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii