Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:50 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Sesiunea științifică Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează Primul film documentar dedicat unui istoric de marcă - „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

ro

02 Oct, 2018 00:00 1027 Marime text
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează, în perioada 3-5 octombrie 2018, lucrările Sesiunii Științifice Internaționale Ponticaediția 51: Istorie și arheologie în spațiul vest-pontic.
 
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius” Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
 
Deschiderea oficială a sesiunii este programată pentru data de 3 octombrie, ora 11.00, în Aula „Adrian V. Rădulescu” (Sala Pictată) a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. La această ediție, cu numărul 51, va exista și o secțiune specială numită 140 de ani de istorie și arheologie în Dobrogea, realizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
 
Programul sesiunii cuprinde în același timp și masa rotundă „Cercetări privind creștinismul timpuriu în spațiul românesc și sud-est european: abordări și perspective”. Comunicările pe această temă se vor desfășura miercuri, 3 octombrie, în Sala 2 (Creștinism), începând cu ora 16.00. Comunicările sesiunii Pontica 2018 vor fi grupate pe următoarele secțiuni: Pre-Protoistorie, Greco-Romană, Medievală, Modernă-Contemporană și Numismatică. Comunicările se vor desfășura în cursul zilelor de miercuri, 3 octombrie, respectiv joi, 4 octombrie 2018.
 
În ziua de 3 octombrie, cu ocazia deschiderii oficiale a sesiunii, va avea loc și prezentarea filmului „Adrian V. Rădulescu - Ctitorul”, o producție Imago Studio, finanțată de cotidianul ZIUA de Constanța, cu sprijinul MINAC. Evenimentul, prilejuit de deschiderea oficială a sesiunii, mai cuprinde și lansarea ediției digitalizate a revistei „Analele Dobrogei”, serie veche 1920-1938. Varianta electronică a revistei va fi accesibilă pe site-urile www.minac.ro și www.ziuaconstanta.ro.
 
Revistele au fost oferite spre digitalizare ziarului ZIUA de Constanța de către conducerea MINAC.
 
De asemenea, la aceeași dată va fi prezentat filmul „Centenarul Marii Uniri” și vor avea loc vernisajele expozițiilor „Centenarul Marii Uniri” și „Două zile cât un veac... 28 iunie 1940 și 22 iunie 1941”. Prima parte a evenimentelor programate luni se va încheia cu lansarea volumului „Prizonier în țara mea”, autor Robert Stănciugel.
 
Pe data de 5 octombrie sunt programate excursia de documentare la Muzeul de Arheologie și la obiectivele arheologice din Silistra, Bulgaria și participarea la ceremonia de numire a școlii din comuna Dorobanțu, județul Călărași: Școala Gimnazială „Prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii