Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul Național de Istorie a României În luna iubirii, un cuplu de îndrăgostiți de 6000 de ani

ro

15 Feb, 2024 15:33 748 Marime text


Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național de Istorie a României




 
  • Îndrăgostiți de 6000 de ani – un cuplu unic de statuete antropomorfe eneolitice, din colecția Muzeului Național de Istorie a României.
  • „Îndrăgostiții de la Gumelnița” este doar una dintre piesele deosebit de valoroase prezentate în catalogul de colecție „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României 2023”. 

Perechea de îndrăgostiţi a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice din 1960, coordonate de Vladimir Dumitrescu în situl eneolitic de la Gumelniţa (Olteniţa, jud. Călăraşi) – considerat de specialişti una dintre cele mai importante aşezări din perioada eneolitică din spaţiul est-european, potrivit Muzeului Național de Istorie a României .

Piesa este cu totul specială, fiind unul din rarele cazuri de reprezentare a cuplului bărbat-femeie din arta neo-eneolitică.

„Ca formă, artefactul este o descoperire unică, una dintre creaţiile originale ale civilizaţiei gumelniţene. Se remarcă maniera în care au fost înfăţişate cele două personaje și emoţionează tandreţea dintre cei doi”, precizează muzeografii.


Cronologic, statueta se încadrează în a doua jumătate a mileniului V î.Hr. şi aparţine culturii Gumelnița, una dintre cele mai complexe şi mai interesante civilizaţii ale epocii neo-eneolitice din Sud-Estul Europei.

Piesa a fost realizată din lut, modelată manual de artizanii preistorici, decorată cu incizii și perforații, arsă pentru a-i spori rezistenţa, apoi pictată cu alb și roşu, pigmenți care s-au păstrat doar în mică măsură și pe anumite porțiuni. Înălțimeꓽ 6,8 cm.

„Îndrăgostiții de la Gumelnița” este doar una dintre piesele deosebit de valoroase prezentate în catalogul de colecție „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României 2023”, conform sursei citate.
 
 Citește și
Atelier de confecționat mărțișoare, la Muzeul de Artă Populară Constanța
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii