Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:08 16 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul de Artă Populară Constanța, tematica lunii aprilie este reprezentată de „simbolurile pascale”

ro

02 Apr, 2019 09:45 858 Marime text
Muzeul de Artă Populară Constanța continuă, și în luna aprilie, să pună în valoare tradițiile și obiceiurile românești, concomitent cu promovarea bogatului său patrimoniu cultural, prin intermediul unor obiecte reprezentative pentru tematica fiecărei luni din calendarul popular și creștin.

Deoarece în aprilie este prăznuită cea mai mare sărbătoare a creștinității, Învierea Domnului, tematica acestei luni este dedicată simbolurilor pascale care se regăsesc atât pe icoane și pristolnice, cât și pe ștergare, ceramică, linguri de lemn și ouă pictate, informează instituţia de cultură.

Printre cele mai cunoscute simboluri pascale se numără: crucea, oul, peștele și vița-de-vie.

Crucea este simbol fundamental al creștinismului, al vieții și al morții.

Oul este simbol arhetipal al începutului tuturor lucrurilor, al fecundității și al bogăției, al originii și permanenței vieții fiind totodată o ofrandă rituală. În codul alimentar pascal, oul roșu reprezintă simbolul cel mai încărcat de semnificații fiind asociat mormântului deschis al Mântuitorului.

Peștele este un străvechi simbol al regenerării, preluat de creștinism. El se consumă în mod ritual de Paști fiind una dintre cele mai importante embleme ale lui Iisus Hristos.

Vița-de-vie este un simbol al imortalității și al vieții. Vinul roșu, folosit în taina Sfintei Împărtășanii, este asociat sângelui care s-a scurs din rănile lui Iisus Hristos.

Ti-a placut articolul?

Comentarii