Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:58 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Patru ani fără pianistul Daniel Sărăcescu

ro

24 Jan, 2018 12:21 2678 Marime text

În ziua de 24 ianuarie 2014, comunitatea oamenilor de cultură de la Constanța, formată din slujitori ai muzei Eutherpe, primea o vestea incredibilă: pianistul Daniel Sărăcescu părăsise în zorii zilei această lume.

Patru ani s-au scurs de când a trecut la cele veșnice Daniel Sărăcescu, omul care nu știa niciodată să zică „Nu“, omul care găsea mereu timp pentru a-și ajuta colegii de la catedra Facultății de Arte a Universității „Ovidius“, pentru a-și acompania colegii de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, pentru a-și susține elevii de la Colegiul Naţional de Are „Regina Maria“ și studenții de la Arte.

Era foarte solicitat Daniel Sărăcescu pentru imensa sa răbdare, pentru imensa sa putere de muncă, pentru profesionalismul său, pentru faptul că citea cu uşurinţă orice partitură, la prima vedere, şi trecea cu o lejeritate incredibilă de la un gen muzical la altul. Pentru toate acestea era „invidiat“, iubit şi respectat de către colegii săi. La trecerea sa Dincolo, decanul Facultăţii de Arte, prof. univ. dr. Daniela Vitcu, spunea că odată cu Daniel Sărăcescu a pierdut nu doar un coleg de neînlocuit, ci şi un prieten.  

Şi acum, la patru ani de  moartea sa, despre Daniel Sărăcescu se vorbeşte cu respect, iar discipolii sunt mândri şi recunoscători că l-au avut mentor şi că au lucrat cu el. Păcat că timpul nu a mai avut răbdare.
În semn de preţuire pentru dăruirea sa, din 21 ianuarie 2015, sala Facultăţii de Arte în care Daniel Sărăcescu putea fi găsit de dimineaţa până seara, îi poartă numele. Tot în acea zi a fost lansat postum volumul „Ecouri tradiţionale româneşti în muzica cultă pentru pian“, semnat de conf. univ. dr. Daniel Sărăcescu şi publicat la prestigioasa Editură Muzicală din Bucureşti prin grija prof. univ. dr. Carmen Cristescu şi a asist. univ. dr. Adrian Roşu.

Daniel Sărăcescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, în anul 1988, iar în 2007 şi-a obţinut doctoratul în muzică, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Învăţământul artistic universitar de la Marea Neagră îi datorează existenţa şi lui Daniel Sărăcescu, acesta numărându-se printre membrii fondatori ai Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius“. De asemenea, între anii 1992 şi 1995 a condus destinele Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“. Pe 11 octombrie 2017, Daniel Sărăcescu ar fi împlinit 54 de ani!

Sursă foto: Facebook - Daniel Sărăcescu

Ti-a placut articolul?

Comentarii