Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festival internațional de stradă la Constanța SEAStreet, un mix de spectacole de percuție, acrobație, marionete supradimensionate și dans (GALERIE FOTO)

ro

19 Jul, 2023 11:12 1255 Marime text

Foto: Teatrul de Stat Constanța

În ultimul weekend din luna iulie, la Constanța va avea loc un eveniment spectaculos, anume SEASTREET, un festival internațional de stradă care se va desfășura timp de trei zile, între 28 și 30 iulie.
 
Potrivit Teatrului de Stat Constanța, festivalul este realizat cu finanțare în principal din partea Primăriei Municipiului Constanța dar și a Consiliului Județean Constanța (prin Teatrul de Stat Constanța, care este și producătorul executiv al evenimentului).
 
Șapte companii internaționale de teatru de stradă din Franța, Columbia, Spania, Italia, România vor prezenta spectacole de percuție, acrobație, marionete supradimensionate, dans, instalații interactive, parade, cântăreți ambulanți și altele, în trei locații din Constanța. Reprezentațiile principale vor avea loc în Piața Ovidiu iar paradele se vor desfășura pe bulevardul Tomis - traseul dintre kilometrul zero al Constanței și statuia Lupa Capitolina – și pe faleza Cazinoului din Constanța. Accesul la spectacole este liber, fără nicio restricție de vârstă.
 

„Două dintre spectacolele principale, din Piața Ovidiu, sunt create de Remue Menage, una dintre cele mai faimoase trupe de teatru stradal din Franța. În prima seară, Remue Menage prezintă „Dream” (Vis), în care siluete poetice, închise în baloane transparente, ating realitatea doar cu vârful degetelor, un moment care aduce pace și liniște în sufletele spectatorilor. Apoi, într-un dialog pasionant între aer și foc, acrobații sfidează gravitația, iar dansatorii stăpânesc jocul flăcărilor. În ultima seară, „20’ Street Ballet” (Balet stradal din anii ’20) este un spectacol inspirat din lumea cabaretelor franțuzești elegante și atemporale. Dansatori în costume strălucitoare de pene vin în Piața Ovidiu cu veselia, senzualitatea şi vibrația specifică anilor ’20.
 
Compania Planète Vapeur din Franța aduce în Piața Ovidiu, în cea de-a doua zi de festival, un adevărat „Microcosmos”. În pădurile întunecate, pe pajiști sau câmpii, trăiește o lume stranie, alcătuită din mici creaturi fantastice... Imaginați-vă că acestea s-ar putea transforma brusc în niște vietăți de dimensiuni gigantice, precum o lăcustă de 12 metri înălțime. Publicul va putea admira o suită de elemente din natură, acompaniate de o vioară însuflețită, care zboară suspendată de regina lăcustă, alături de un acrobat care plonjează în gol, imaginând adevărate piruete aeriene. Iluminat pe timp de noapte, „Microcosmos” este spectacolul perfect.
 
Dintre spectacolele de paradă, care vor însufleți bulevardul Tomis și Faleza Cazinoului, AAINJAA, care „dice Hola!” adică vă salută, este una dintre cele mai impresionante companii de percuționiști din lume, înființată în Columbia și stabilită apoi în Spania. Pasiunea și vitalitatea fiecărui toboșar sunt dublate de îndemânarea impresionantă și precizia ritmică pe care artiștii le exprimă printr-un amestec de energii feminine și masculine debordante, rezultând o fuziune incredibilă de coregrafii și percuții în stil tribal.
 
Trupa Mademoiselle Paillette vine din Franța și ne invită mai întâi într-o lume albă, „White World”, animată de personaje stranii, costumate foarte diferit dar, în același timp, asemănătoare. Un spectacol elegant, plin de dantele, crinoline și baloane cu heliu. Trupa este condusă de uriașa Femeie-balon, în rol de regină, însoțită de servitorii și gardienii ei credincioși, gondolieri și creaturi uimitoare, toate în alb.
 
În cea de-a doua zi a festivalului, aceeași trupă, dar o lume roșie, „Red World”, un spectacol impresionant, un mix impresionant de artiști în costume acoperite parțial de baloane, creând astfel un efect unic, de vis.


 
Compania El Carromato aduce din Spania marionete gigant, „Big Dancers”, înalte de patru metri, costume și lumini colorate, momente coregrafice care creează o atmosferă magică, electrizantă, de petrecere stradală, invitând publicul la dans și distracție.
 
Compania Grande Cantagiro Barrattoli din Italia, care este mereu pe drumuri, în spiritul vechii tradiții a muzicienilor și a păpușarilor itineranți, vine cu „Orchestra de stradă a păpușilor”, un teatru muzical ce uimește adulți și copii deopotrivă. Ca scenă a spectacolelor lor, gândite pentru spații deschise, artiștii au ales străzile și piețele din Europa. Oameni, păpuși și instrumente muzicale transmit povești nemuritoare despre iubiri, aventuri, călătorii sau emigrație.
 
„Be hop!”, cel de-al treilea show al francezilor de la Remue-Ménage, debordează de energie, propunându-și să exprime toate visele și fanteziile celor care au vrut să depășească limitele imaginabilului prin intermediul tehnologiei. Într-un vârtej vesel, toate artele – dansul, muzica, artele plastice – se regăsesc în cultura urbană. În mijlocul tumultului creat de artiști, spectatorii au prilejul să se dezlănțuie, pe antrenante ritmuri hip hop”, se arată în comunicatul transmis de Teatrul de Stat Constanța.

 
Iată mai jos programul SEAStreet:

28 iulie 2023
Faleza Cazino – „AAINJAA dice Hola”, compania AAINJAA (Columbia), ora 19:00; „WHITE WORLD”, compania Mademoiselle Paillette (Franța), ora 20:00; „AAINJAA dice Hola!”- compania AAINJAA (Columbia), ora 21:00; „WHITE WORLD” – compania Mademoiselle Paillette  (Franța), ora 22:00
 
Bulevardul Tomis (de la intersecția cu Bd. Ferdinand până la statuia Lupa Capitolina) - 19:30 & 20:30 – „FREESTYLE PUPPETRY” (Teatrul  de Animație Țăndărică - România)
 
PIAȚA OVIDIU - 22:30 – „DREAM” – compania Remue Ménage (Franța)
 
29 iulie 2023
 
FALEZA CAZINO - 19:00 – „BIG DANCERS” – compania El Carromato (Spania); 20:00 – „RED WORLD” – compania Mademoiselle Paillette  (Franța); 21.00 – „BIG DANCERS” – compania El Carromato (Spania); 22.00 – „RED WORLD” – compania Mademoiselle Paillette (Franța)
 
BULEVARDUL TOMIS (de la intersecția cu Bd. Ferdinand până la statuia Lupa Capitolina)- 19:00 – „AAINJAA dice Hola!”- compania AAINJAA  (Columbia); 19:30 – „FREESTYLE PUPPETRY” - Teatrul  de Animație Țăndărică (România); 20.00 – „BE HOP!” - compania Remue Ménage (Franța); 20:30 – „FREESTYLE PUPPETRY” - Teatrul  de Animație Țăndărică (România); 21:00 – „AAINJAA dice Hola!”- compania AAINJAA  (Columbia); 22:00 – „BE HOP!” - compania Remue Ménage (Franța)
 
PIAȚA OVIDIU - 22:30 – „MICROCOSMOS” - compania Planète Vapeur (Franța)
 
30 iulie 2023
 
FALEZA CAZINO - 19:00 & 21:00 – „PUPPET STREET BAND” – compania Grande Cantagiro Barrattoli (Italia)
 
BULEVARDUL TOMIS (de la intersecția cu Bd. Ferdinand până la statuia Lupa Capitolina) - 19:00 – „BIG DANCERS” – compania El Carromato (Spania); 19:30 – „FREESTYLE PUPPETRY” - Teatrul  de Animație Țăndărică (România); 20:00 – „WHITE WORLD” – compania Mademoiselle Paillette  (Franța) ; 20:30 – „FREESTYLE PUPPETRY - Teatrul  de Animație Țăndărică (România); 21:00 – „BIG DANCERS” – compania El Carromato (Spania); 22:00 – „WHITE WORLD” – compania Mademoiselle Paillette (Franța)
 
PIAȚA OVIDIU - 22:30 – „20' STREET BALLET” – compania Remue Ménage (Franța)
 
 
Citește și:
Constanța Începe Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului. Când are loc primul spectacol și care este noutatea acestei ediții?

Se încheie prima săptămână din SEAS 2023. Ce spectacol are loc în Parcul Arheologic Constanța în această seară?

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii