Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziții și evenimente organizate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

ro

20 Sep, 2022 10:12 1493 Marime text
Muzeul de IstorieMuzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează în săptămâna 19 septembrie 2022 – 25 septembrie 2022 mai multe evenimente. 
  • La sediul instituției – Expoziția permanentă a muzeului.
  • Apariții în mass-media.
  • Implementarea proiectului transfrontalier ARHICUP:https://www.minac.ro/proiecte.html.

Proiect cultural Black Sea programme (Municipalitatea Nessebar, Muzeul de Istorie a Moldovei Chișinău, MINAC) ARHICUP Black Sea Archaeology, History and Culture Portal - până în noiembrie 2022.

Proiect cultural - LDL Living Dabube Limes - MINAC Partener.
Expoziția arheologică permanentă, Muzeul Carsium –„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.
„Bijuteriile timpului” – expoziție de ceasuri de la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești,  perioada 29 iulie – 01 octombrie 2022.

Grupând 86 de piese de colecție, reprezentând ceasuri de buzunar, de masă și de șemineu, ceasuri de perete și tablouri cu ceas, expoziția oferă vizitatorilor o perspectivă deosebită a evoluției orologeriei în secolele XVIII-XX, ilustrând rafinamentul deosebit care a însoțit acest mesteșug de-a lungul timpului.

Colecția însumează ceasuri provenind din ateliere și manufacturi din Franța, Elveția sau Germania, unele din ele fiind piese lucrate pe comandă specială pentru România.  Amintim, în acest sens, un ceas de mână aniversar, un omagiu adus Centenarului Marii Uniri, realizat de firma Tissot, dar și un ceas de mână produs în Elveția de firma Tavannes, cu scopul de a celebra eroismul lui Tudor Vladimirescu și importanța mișcării sale în clădirea statului român modern.
  • Expoziție de reproduceri după hărți medievale „Marea Neagră în cartografia europeană”, în județ la cetățile: Adamclisi, Histria și Capidava.
  • Expoziție permanentă „COMUNISMUL ÎN DOBROGEA– eveniment organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța.

Expoziția, structurată pe trei secțiuni: Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989); Gulagul comunist în Dobrogea și Viață cotidiană, reliefează în documente, fotografii și mărturii de epocă diferite momente din istoria regiunii, în mod deosebit a Constanței, într-o perioadă de timp foarte apropiată nouă, cu profunde implicații și în prezent.

Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu următoarele instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București Jilava, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, „Biblioteca Județeană ”I.N.Roman„ Constanța.
Realizarea expoziției a fost susținută financiar de Grupul de firme CELCO S.A. - SOCEP S.A. 
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) duce Constanța la Făgăraș și „Podul de la Cernavodă” la vila „Florica” a Brătienilor!

Cu alte cuvinte … expoziții:

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în colaborare cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” - expoziția de fotografii Salutări din Constanța. Această prezentare a orașului nostru este completată de expoziția de grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice constănțene Mihaela Florescu.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în colaborare cu Muzeul Național Brătianu, aduce un omagiu politicianului I.C. Brătianu și inginerilor Ionel și Vintilă Brătianu, care au lucrat pentru și la construirea Podului „Carol I” de la Cernavodă. Expoziția foto documentară Amprenta Brătienilor în Dobrogea - Podul „Carol I” de la Cernavodă realizată de MINAC, completată de expoziția de pictură, grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice Mihaela Florescu, va fi vernisată, în casa Brătienilor de la Florica, la Muzeul Național Brătianu.

Expoziție – Asociația Artiștilor Dobrogeni – CALEIDOSCOP PICTURAL. Artiști expozanți: Vasile Munteanu, Constantin Stanciu, Vasile Trandafir, Grozavu Dormidont, Gheorghe Dragomir, Ion Șirota, Maria Monica Goșoiu, Vasilica Stamate, Loredana Culea, Vasile Rață, Gheorghe Caraiman, Valentin Popa.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va lansa, în data de 21 septembrie 2022, ora 12:30, Aula Adrian Rădulescu (Sala Pictată), un volum dedicat reședințelor regale de la Marea Neagră, volum care reconstituie evoluția acestui palat și impactul deosebit pe care l-a avut în modernizarea stațiunii Mamaia. 

Volumul, semnat de muzeograf dr. Delia Roxana Cornea, este rodul unei cercetări de doi ani de zile și are la bază documente și fotografii de epocă aflate în Arhivele Naționale ale României, publicarea sa realizându-se prin Proiectul cultural cu co-finanțare AFCN P 0197/02.03.2021 „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României”.
 
Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.minac.ro, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii