Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța, cu ocazia Zilei Naționale a României

ro

28 Nov, 2023 14:13 831 Marime text


Consiliul Județean Constanța, prin Muzeul de Artă Populară Constanța, organizează în perioada 29 noiembrie – 10 decembrie 2023, expoziția „Portul popular tradițional reflectat în filateria și medalialistica românească (1906 – 1946)”, cuprinzând timbre ce aparțin colecționarului Georgian Anghel. Evenimentul este dedicat Zilei Naționale a României.
 
Vernisajul expoziției va avea loc mâine, 29 noiembrie 2023, de la ora 16:00, în prezența lui Georgian Anghel.
 
„Expoziția, găzduită de Muzeul de Artă Populară Constanța, are certă valoare documentară, bazându-se pe serii de mărci poștale românești din perioada Regatului României, pe care apar personaje îmbrăcate în costume populare din diferite zone ale țării.
 
Remarcabile sunt timbrele de binefacere ale Societății „Țesătoarea”, care a fost înființată la data de 27 ianuarie 1905 la București, sub protecția Reginei Elisabeta. Având deviza „Viitorul țării îl țese femeia”, Societatea a militat pentru înflorirea industriei casnice textile țărănești, dar mai ales pentru obținerea borangicului, material ce nu se putea obține fără creșterea viermilor de mătase.
 
În cadrul acestei Societăți au funcționat ateliere de lucru, înzestrate cu războaie de țesut și alte unelte folosite la prelucrarea fibrelor textile. Astfel, au luat naștere piese de port tradițional, dar și numeroase țesături de interior (covoare, scoarțe), care ulterior au făcut obiectul unor expoziții de prezentare a autenticității românești.
 
Pe timbrele Societății apare Regina Elisabeta, îmbrăcată în port popular românesc, torcând sau țesând, ipostază care o apropie de viața tradițională a poporului român.
 
Alături de medalii din anii 1908 și 1911, în expunere este prezentat și Statutul Societății „Țesătoarea”, tipărit în anul 1905 la București”, se arată în comunicatul de presă al Muzeului de Artă Populară Constanța.
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii