Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția itinerantă „Tot ce ai văzut se va împlini“ de Andrei Gamarț ajunge la Constanța

ro

12 Mar, 2024 11:03 579 Marime text

Expoziția itinerantă „Tot ce ai văzut se va împlini“ de Andrei Gamarț ajunge la Constanța - Lucrări din colecții private și o retrospectivă a ultimilor 10 ani de activitate printr-un efort public-privat între Muzeul de Artă din Constanța și Mobius Gallery  
 
Titlul expoziției: „Tot ce ai văzut se va împlini” îl are în centru pe artistul Andrei Gamarț, pe Bulevardul Tomis 82 - 84, Constanța.

Vernisajul are loc în intervalul 15.03.2024, de la ora 14:00, în perioada 15.03.2024 - 12.05.2024. 

În continuarea expoziției „Tot ce ai văzut se va împlini“ a artistului basarabean Andrei Gamarț, organizată în Brașov, suntem încântați să vă anunțăm următoarea etapă a acestui show itinerant. În parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, vă invităm cu drag să ne fiți alături la vernisajul ce va avea loc vineri, 15 martie, începând cu ora 14:00.
 
Urmând aceeași formulă curatorială inaugurată în Brașov, expoziția organizată la Muzeul de Artă Constanța va include lucrări pe pânză și o instalație audio, expuse pentru prima dată, care explorează imaginea mării ca una dintre acele proto imagini perfecte ce există într-un univers unde realitatea și visul se contopesc, iar amintirile se împletesc cu imaginația, au transmis reprezentanții instituției. 

Fin observator al fenomenelor și realităților formulate la limita perceptibilului, Gamarț explorează teme precum timpul, memoria, spațiul și, în special, lumina, ca materie primordială. În centrul preocupărilor sale artistice, se află relațiile care se formulează între aceste elemente și felul în care ele sunt sesizate sau, dimpotrivă, omise de către receptorul conștient.


Expoziția cuprinde lucrări din diferite perioade de creație
 
Expoziția cuprinde lucrări din diferite perioade de creație, mare parte dintre ele realizate între 2013 și 2024, stabilind astfel premisele unei concluzii cu privire la interogările artistului, exprimate în cele mai recente serii. Astfel, privitorul poate parcurge cronologic itinerariul procesului de creație și a indexului tematic formulat de preocupările artistului din ultimii ani.
 
Imaginea este o ceață din care răzbat ecouri și umbre, e o metamorfoză ce cuprinde în sine toate stadiile schimbării, este curgere și împlinire reînnoită, unde vizibilul și invizibilul se succed într-o perpetuă interogare asupra obiectului. Imaginea unui lucru este o neîntreruptă pâlpâire de înfățișări și reflexii, umbre ale gândului ce iau în stăpânire primul obstacol ce le iese în cale, un câmp material al însușirilor disputat între vedere și viziune.

Fața ei luminoasă și familiară își are originea într-o lume a umbrelor și a oglinzilor, a planurilor ascunse vederii. Chiar și în lipsa obiectului, imaginea lui ni se arată la fel de vie, căci vederea nu e despre lucruri, e despre felul în care ele trec sau rezistă. – Andrei Gamarț
 
Expoziția cuprinde lucrări din diferite perioade de creație, mare parte dintre ele realizate între 2017 și 2024, stabilind astfel premisele unei concluzii cu privire la interogările artistului, exprimate în cele mai recente serii. Astfel, privitorul poate parcurge cronologic itinerariul procesului de creație și a indexului tematic formulat de preocupările artistului din ultimii ani.


Expoziția „Tot ce ai văzut se va împlini”, deschisă publicului până pe 12.05.2024
 
Expoziția „Tot ce ai văzut se va împlini”, deschisă publicului până pe 12.05.2024, reprezintă un efort colaborativ între Muzeul de Artă Constanța și Mobius Gallery de a aduce arta contemporană în centrul atenției și de a sprijini dezvoltarea culturii artistice contemporane la nivel național.


Despre Andrei Gamarț
 
Andrei Gamarț, născut în 1980 în Republica Moldova, a absolvit în 2004 Academia de Arte din Chișinău, Departamentul de Pictură. Operele sale se desfășoară pe mai multe paliere, inclusiv pictură, desen și gravură.

În ultimii ani, artistul s-a concentrat pe explorarea relației dintre materie, lumină și memorie. Lucrările sale dezvăluie fragmente dintr-o lume atemporală și spațială, care induc privitorul într-un sentiment bizar de familiaritate, greu de definit. Andrei Gamarț a avut expoziții personale și de grup în București, Chișinău și la nivel internațional. Este, de asemenea, scriitor și poet. Trăiește și lucrează în București.
 
Deschisă în 2015, Mobius Gallery își propune să producă expoziții de artă contemporană la calitate muzeală și să găzduiască schimburi culturale între Est și Vest. De la deschidere, a devenit unul dintre spațiile cele mai consistente dedicate artei în România, cu un program internațional dinamic în care se regăsesc expoziții ale unor artiști consacrați, aflați în ascensiune sau emergenți.




Citește și:

 Feminitatea și maternitatea, celebrate în luna martie la Muzeul Național de Istorie a României

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii