Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția „Din lada de zestre a satului românesc”, realizată cu piese din colecția privată a Eugeniei Catargiu, va avea loc la Muzeul de Artă Populară Constanța

ro

17 Jan, 2024 13:40 713 Marime text
Foto: Facebook Muzeul de Artă Populară Constanța
Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa, organizează la sediul muzeului expoziția „Din lada de zestre a satului românesc”, realizată cu piese din Colecția privată Eugenia Catargiu.
 
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 18 ianuarie 2024, de la ora 16:00 și va deschisă publicului până pe 18 februarie.
 
Expoziția reuneşte ansambluri vestimentare reprezentative pentru zonele Mehedinți, Vâlcea, Olt, Dolj, Teleorman, Porțile de Fier, Lunca Dunării, Lăpuș, Bistrița-Năsăud, Banat, Valea Târnavelor, Ocoliș (Alba), Țara Zarandului (Arad), Ținutul Pădurenilor (Hunedoara), Huedin (Cluj).
 
„Costumele prezentate sunt o ilustrare a materialelor, tehnicilor de croi și ornamentare a zonelor de proveniență. Toate aceste piese au fost adunate de Eugenia Catargiu, de profesie avocat, din dorința de a avea acasă modele autentice pe care să le reproducă, crearea de cămăși după modele tradiționale fiind o altă pasiune a colecționarei.
 
Fiecare cămașă achiziționată de Eugenia Catargiu a generat în timp alte căutări în «lada de zestre» a satului românesc, colecția sa sporind an de an cu valoroase obiecte etnografice, adevărate mărturii ale talentului și îndemânării celor ce le-au lucrat. Implicit, acest lucru a însemnat salvarea din teren a unor piese vestimentare care datorită valorii lor pot fi cuprinse în diferite tematici expoziționale, putând fi astfel cunoscute și admirate de mulți iubitori ai portului popular”, menționează Muzeul de Artă Populară Constanța pe Facebook.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii