Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:09 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța - Cămașă din Muscel (Argeș)

ro

27 May, 2024 11:53 898 Marime text

Susra foto: Muzeul de Artă Populară Constanța



 
  • Portul din zona Muscel-Argeș este considerat printre cele mai frumoase din țară. Cămașa femeiască este fastuos brodată cu fir metalic auriu și argintiu, iar motivele decorative sunt repartizate pe zone întinse, care acoperă aproape întreaga suprafață a pieptului și a mânecilor.
 
Pentru calitățile artistice deosebite ale costumului de Muscel, Regina Maria l-a adoptat ca ținută de înaltă ceremonie națională, ceea ce a stimulat o producție însemnată de cămăși, marame și fote, vândute la târgurile din întreaga Muntenie, potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța.
 

„Cămașa cu foile încrețite în jurul gâtului este confecționată din pânză de bumbac țesută în gospodărie. În zonele acoperite de fotă, foile cămășii sunt croite din pânză de proveniență industrială, iar la poalele cămășii este folosită tot pânză țesută în gospodărie”, precizează sursa menționată.

 
Pe piept, de-a lungul mânecilor, la baza volanului și la poale prezintă un decor bogat de factură geometrică, realizat cu fir metalic auriu și bumbac policrom, în tehnica lănțișor, broderie în cruci și peste fire. Suplimentar, motivele decorative sunt punctate cu paiete metalice aurii, conform muzeului.
 

„Cămașa de Muscel este lucrată la jumătatea secolului al XX-lea, a fost achiziționată de Muzeul de Artă Populară Constanța în anul 2004 și face parte din colecția de port popular din zona Muscel-Argeș”, spun muzeografii.
 

 
 
Citește și
 
Se apropie 1 Iunie „Târgul Copiilor”, eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii