Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:27 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment la MINAC. „Cu gândul și sufletul la Basarabia“, pentru că suntem datori să nu o uităm (galerie foto)

ro

27 Mar, 2018 00:00 2297 Marime text
În urmă cu exact 100 de ani, pe 27 martie, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA“.
 
Din dorința de a redeștepta sentimentul național, dar și pentru a-i determina pe copii să conștientizeze faptul că sunt români și că trebuie să fie mândri și să simtă în sufletele lor acest lucru, și nu formal, doar atunci când sunt... provocați, dr. Lavinia Dumitrașcu a organizat ieri, în sala „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, un simpozion intitulat „Centenarul României mari - cu sufletul și gândul la Basarabia“.
 
La începutul întâlnirii, gazda evenimentului, dr. Lavinia Dumitrașcu, declara: Vrem să păstrăm treaz gândul că Basarabia este a noastră, că Moldova este a noastră, că suntem cu gândul și cu sufletul la ele și că trebuie să facem mai mult, dar chiar să facem, faptic, nu doar poduri de flori și declarații de unire, care sunt frumoase, dar care sunt doar vorbe. Să facem mai mult pentru a-i ajuta pe frații noștri din Basarabia să trăiască mai bine și să lupte pentru limba română, pentru ființa națională în cadrul unui imperiu care, chiar dacă nu mai există, se manifestă ca atare“.
 
Apoi, conf. univ. dr. Marioara Cojoc le-a vorbit elevilor de la liceele „George Călinescu“ și „Decebal“, prezenți în sală, despre implicarea Dobrogei și actele de curaj premergătoare momentului de la 1918.
 
S-au alăturat cu discursuri col. (r) Remus Macovei - Asociația „Cultul Eroilor-Regina Maria“ filiala Constanța și reprezentantul Asociației Studenților Basarabeni - Andrei Scripniuc.
 
Au oferit momente emoționante elevii Școlilor nr. 16 și 37. Asociația culturală „Tomis“ a dat autenticitate momentului, fiind prezentă cu doi soldați și două infirmiere, costumați fidel perioadei celebrate; lor li s-au alăturat și reprezentanți ai Asociației „Cercetașii României“ - Cohorta „Ovidiu“.
 
„Suntem datori dobrogenilor care și-au dat viața la Mărăști-Mărășești-Oituz și pe alte fronturi, suntem datori celor care au făcut România mare. Pentru că nu avem numai drepturi, ci avem și datorii, de care nu trebuie să uităm“, a conchis dr. Lavinia Dumitrașcu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii