Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eminescu i-a scris Veronicai Micle din mansarda hotelului constantean D`Angleterre (galerie foto)

ro

16 Jan, 2010 02:56 3606 Marime text
cumpana.jpgMarele poet a fost omagiat ieri, de către elevii Grupului Şcolar Cumpăna

Elevii Grupului Şcolar Cumpăna s-au reunit ieri, în sala bibliotecii comunale pentru a omagia naşterea poetului nepereche al literaturii române.

Evocările realizate şi susţinute de către copii, sub îndrumarea colectivului de cadre didactice, au fost reunite sub titulatura „Mihai Eminescu - Luceafărul culturii româneşti".

La eveniment a participat şi primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, alături de oaspeţi precum prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu şi de scriitoarea Cristina Tamaş.

Copiii au început prin a recita strofe din cele mai cunoscute poezii eminesciene: „Luceafărul", „Floare albastră", „O, rămâi", „La mijloc de codru...", „Lacul" şi altele la fel de cunoscute. A fost prezentată o biografie a marelui poet, în care s-au evocat momente importante din viaţa sa: naşterea, la 15 ianuarie 1980 la Botoşani, copilăria, la Ipoteşti, debutul, din 12.01.1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul", studiile la Viena şi Berlin, opera, şi cel din urmă capitol din viaţa sa - boala.

„Nu există cuvinte pentru a lăuda ceea ce ne-a lăsat poetul nostru", a declarat primarul Mariana Gâju, adăugând că poeziile lui Eminescu fac parte din identitatea culturală a poporului român.

Un om care „a ars ca o stea, ca o cometă, ca un meteorit"

Despre Mihai Eminescu şi despre dovezile care arată că marele poet a trecut şi prin Dobrogea, dar şi despre dragostea faţă de muza sa, Veronica Micle, a vorbit scriitorul Ovidiu Dunăreanu. „Eminescu este un reper fundamental în existenţa noastră, a românilor. Acest om, care a ars ca o stea, ca o cometă, ca un meteorit, strălucind pe frontispiciul literaturii române, a venit şi spre Dobrogea", a afirmat Ovidiu Dunăreanu. Scriitorul a povestit că, în 1881, marele poet a poposit şi la malul mării, fiind cazat timp de zece zile în mansarda Hotelului D¢Angleterre. De aici, Mihai Eminescu i-a scris o scrisoare Veronicăi Micle în care povestea că, deşi nu era vremea potrivită pentru îmbăiat, a făcut baie în mare. Ovidiu Dunăreanu a precizat că acest hotel era situat în partea peninsulară a Constanţei, pe locul unde ulterior a fost construit Hotelul Intim, care există şi astăzi.

Comitetul Pro-Eminescu

De altfel, pentru comemorarea poetului naţional, la Constanţa s-a constituit în 1931, Comitetul Pro-Eminescu, care a desfăşurat o activitate de popularizare a operei eminesciene şi de strângere a fondurilor necesare construirii monumentului statuar, pe care îl putem vedea şi astăzi pe faleza de la Cazino. Bustul a fost realizat de către sculptorul Oscar Han.

În cadrul activităţii dedicate aniversării lui Mihai Eminescu, a avut loc şi lansarea romanului „Singur pe plajă", scris de Cristina Tamaş. Scriitoarea a făcut, cu această ocazie, o donaţie de carte pentru biblioteca din Cumpăna. Elevii din clasele V-VIII, care au pregătit programul dedicat sărbătoririi poetului naţional, vor fi duşi în acest week-end la patinoar, la iniţiativa primarului Mariana Gâju. Profesorii coordonatori ai evenimentului sunt Daniela Constantinescu, Steluţa Ciocea, Andreea Cârstian, Elena Doloresa Munteanu, Corina Alina Sârbu şi Mihaela Butcaru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nicoleta 26 Jan, 2010 09:20 imi place