Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:30 18 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Despre România în spațiul euroatlantic, la Simpozionul internațional al Institutului de Filologie Română „A. Philippide“

ro

26 Aug, 2019 00:00 448 Marime text
Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din cadrul Academiei Române – Filiala Iași anunță desfășurarea, în perioada 18 - 20 septembrie 2019, a Simpozionului internațional anual, cu titlul „România în spațiul euroatlantic: interferențe culturale și lingvistice“. Evenimentul a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție și este organizat în colaborare cu Asociația Culturală „A. Philippide”.
 
Manifestarea aduce în atenție teme de actualitate și interes, precum globalizarea, integrarea europeană, păstrarea identității naționale, recuperarea valorilor spirituale din diaspora, problema minorităților ș.a. și se va desfășura pe mai multe secțiuni: lingvistică, critică și istorie literară, etnologie-etnografie, cultură și identitate românească. Totodată, la fel ca la edițiile anterioare, organizatorii vor acorda un spațiu generos prezentării rezultatelor unor granturi, burse, proiecte recent încheiate sau în curs de derulare.
 
În cadrul lucrărilor simpozionului, prof. univ. dr. Martin Maiden, de la Facultatea de Limbi moderne și medievale din cadrul prestigioasei universități britanice Oxford, membru al Academiei Britanice, va susține prelegerea „Limba română în contact cu limbile din Europa occidentală și genul «neutru» în limba română“.
 
Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, înființat în 1927, a contribuit, prin rezultatele cercetărilor întreprinse de-a lungul anilor de membrii săi, la alcătuirea unor opere filologice fundamentale, dintre care amintim: Dicționarul limbii române (DLR), serie nouă; Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova și Bucovina; Tezaurul toponimic al României. Moldova; Dicționarul literaturii române de la origini până la 1900; Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei.
Lucrările simpozionului din 2019 vor avea loc la Filiala din Iași a Academiei Române.
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti    


Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Sursa foto: Facebook / Academia Română, Filiala Iași
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii