Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Celebrul dobrogean Dan Chișu, la aniversare Câți ani împlinește omul care a creat un loc special de unde s-a extins stand-up-ul în România

ro

21 Jul, 2021 00:00 4105 Marime text

 
  • Dan Chișu este unul dintre cei mai cunoscuți actori și producători români contemporani. A devenit celebru în urma relațiilor amoroase cu unele dintre cele mai râvnite femei din România și s-a remarcat ca regizor începând cu anul 2010.
Dănuț Florin Chișu, pe numele său din buletin, s-a născut pe 21 iulie 1955 în Dăeni, județul Tulcea. Provine dintr-o familie cu doi copii, fratele său Lucian este critic literar. Astăzi împlinește vârsta de 66 de ani.

Cu o carieră polivalentă, Dan Chișu este actor, regizor și producător, scriitor, bucătar, a fost ghid turistic și a câștigat bani frumoși din poker. A pus bazele unei cafenele în Centrul Vechi din București care scrie istorie încă de la lansarea sa, din 2003. Acolo s-au ținut primele spectacole de stand-up și teatru de improvizație din România. Scena de la Cafee Deko a fost punctul de pornire a multor tineri talentați care au devenit celebri în întreaga țară. Bobonete, Teo, Vio, Costel, Micutzu, Bordea, Văncică, Natanticu sau trupa ImPro sunt numele grele ale comediei din Romania care au început acolo.
În tinerețe, Dan Chișu și-a aranjat o căsătorie pentru a putea emigra în Franța, în 1982. A călătorit prin lume, iar în 1992 s-a stabilit în România.

Cursul vieții sale a fost influențat de trei nume mari: Alexandru Tocilescu, pe care l-a întâlnit în liceu la clubul de teatru. Datorită acestuia, regizorul nu a mers mai departe să studieze medicina așa cum și-au dorit ai lui. Următoarea figură importantă este Nicu Covaci de la trupa Pheonix. A abandonat tot și a plecat cu trupa prin țară, i-a ajut cu confecționarea decorului pentru spectacole. Al treilea om care care și-a pus amprenta asupra deciziilor sale este Ion Țiriac. La îndemnul acestuia, a renunțat la turism, unde îi mergea foarte bine și și-a deschis primul studio independent de televiziune din România.

Dan Chișu a interpretat roluri în filmele: „Senatorul melcilor“ (1995), „Asfalt Tango“ (1995) – Necunoscutul, „Faimosul Paparazzo“ (1999), „Turnul din Pisa“ (2002) - producătorul TV, Tudor Popescu, „La urgență“ (2006) – Luca, „Datorie“ (2006) – Mihăiță, „Déjà Vu“ (2013), „#Selfie (2014)“ - tatăl lui Yasmine.
Din 2010 s-a remarcat ca regizor cu filmul „Websitestory“, „Ursul“ (2011), „Și caii sunt verzi pe pereți“ (2012), „Déjà Vu“ (2013), „București NonStop“ (2013), „Love Building“ (2013), „5 minute“ (2020).
De asemenea, a publicat lucrarea autobiografică „Singur sub duş“, care a fost foarte bine primită de public.

Celebrul personaj este renumit și pentru „vraja“ pe care a pus-o de-a lungul anilor asupra unora dintre cele mai frumoase femei din România și nu numai. Dan Chișu s-a iubit cu Manuela Harabor (cu care are și un copil diagnosticat cu autism pe care nu a vrut să-l recunoască, însă din 2015 prin ordin judecătoresc trebuie să-i plătească 3.000 de lei lunar pentru tratamentele copilului cu titlul de „pensie de întreținere“ până la încetarea stării de nevoie), Mihaela Rădulescu, iar cu Alina Chivulescu a trăit o idilă în tinerețe pe care au continuat-o la maturitate. Deși părea că burlacul nu se va așeza la casa lui, în 2018 regizorul și actrița și-au unit destinele.
 
Sursa foto: Facebook/ Dan Chisu
Citește și:

Dakino Production, afacerea fraţilor Dan şi Lucian Chişu, preferă stabilitatea


 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii