Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:40 23 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dakino Production, afacerea fraţilor Dan şi Lucian Chişu, preferă stabilitatea

ro

14 Feb, 2017 00:00 1486 Marime text
Pentru pasionaţi de filme, îndeosebi de scurtmetraje, dar şi pentru „devoratorii“ nocturni de publicitate, cuvântul Dakino nu este lipsit de rezonanţă. Unii îl asociază cu Festivalul Internaţional de Scurtmetraje DaKINO, alţii cu Noaptea Devoratorilor de Publicitate, iar alţii cu numele lui Dan Chişu. Nimic nu este întâmplător, deoarece Dakino Production este numele societăţii ai cărei asociaţi sunt cunoscutul regizor şi actor român, pe numele său real Dănuţ-Florin Chişu, născut în urmă cu aproape 62 de ani în localitatea tulceană Dăeni, şi fratele său mai mare, criticul literar Lucian Chişu, născut în municipiul Constanţa.
 
Din Monitorul Oficial aflăm că, la începutul lui 2017, Adunarea Generală a Asociaţilor Dakino Production, formată din fraţii Chişu, a hotărât prelungirea pentru un an a folosirii spaţiului pentru sediul social din Bucureşti, de pe strada Dr. Nicolae Turnescu, respectiv a mandatului administratorului unic al societăţii, Cristian Agopian.
 
Conform site-ului IMDb, Dan Chişu este organizatorul Festivalului Internaţional de Film DaKINO, „cel mai vechi festival de film din România, care se ţine anual la Bucureşti începând din 1991“. 
Anul acesta, festivalul, ajuns la cea de-a 26-a ediţie, se va desfăşura în perioada 1-5 martie, la Cinema Pro, Cinema Muzeul Ţăranului şi Arcub. Potrivit prezentării de pe pagina de Facebook a evenimentului, DaKINO a debutat în 1991 ca festival de film al studenţilor operatori şi regizori, iar din 1993 a câştigat amploare internaţională. De-a lungul timpului, DaKINO a avut prezenţe prestigioase atât în juriul, cât şi în rândul invitaţilor, printre care s-au numărat cineaşti precum: Charlotte Rampling, Christopher Lambert, Giuliano Gemma, Marisa Berenson, Gaspar Noe, Elina Lowensohn, Vittorio Taviani, Costa Gavras,  Anthony Minghella, Hiam Abbass, Bruno Coppola şi Emir Kusturica.
 
Actor, producător, regizor, scenarist şi autor de carte, Dan Chişu şi-a pus semnătura pe filme precum: „Ursul“ (2011), „Déjà Vu“ (2012), „Şi caii sunt verzi pe pereţi“ (2012), unde DaKINO Production este coproducător, dar şi „WebSiteStory“ (2010), „Bucureşti NonStop“.
 
Printre cărţile sale se numără: „Singur sub duş“ (2004), „Garsoniera din pădurea de macarale“ (2007) şi „Reţete pe muchie de tigaie“ (2008).
Printre marile sale pasiuni se află şi poker-ul.
 
Sursă foto: Facebook (Dan Chişu)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii