Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:23 21 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul din Mamaia, Cazinoul din Constanța, Statuia lui Mihai Eminescu Trei mari obiective din Constanța, inaugurate pe 15 august

ro

15 Aug, 2021 13:50 1936 Marime text
  • Cazinoul din Mamaia, Cazinoul Comunal și statuia lui Mihai Eminescu de pe faleză au fost inaugurate pe 15 august în ani diferiți. 

Ziua de 15 august a fost un reper de-a lungul istoriei, marcând multe momente importante. Probabil că această zi a fost și este aleasă datorită semnificației ei, sărbătorirea Sfintei Maria. Astfel, multe obiective au fost inaugurate pe 15 august, printre care și Cazinoul din Mamaia, Cazinoul din Constanța si Statuia lui Mihai Eminescu de pe faleză.
 

Cazinoul din Mamaia


Acum 86 de ani, în 1935, în ziua de Sfanta Maria, se inaugura Cazinoul din Mamaia. Ceremonia a fost una cu fast, luând parte Regele Carol II, membri ai Guvernului și mulți alți oficiali. Clădirea a fost proiectată în anul 1930 de marele architect Victor G. Stephănescu, care printre altele s-a mai ocupat și de Moscheea Regală Carol I și Palatul Primăriei ( actualul Muzeu de Istorie Națională și Arheologie Constanța).
 
Planurile prevedeau în fapt un ansamblu de obiective, pavilion central pentru restaurant, corpuri laterale pentru cabine și o pasarelă prevăzută cu un bar în capătul dinspre mare.

Clădirea a fost restaurant, spațiu cu magazine și cazino. În prezent edificiul rămâne un spațiu des vizitat de turiști, dar și de constănțeni.
 

Cazinoul din Constanța
 

Despre emblema orașului Constanța s-au scris multe, cuvintele nefiind îndeajuns de îndestulătoare.
 
În anul 1903 a fost semnat contractul de construire a actualei clădiri. Inițial a fost ales drept arhitect Daniel Renard, apoi din princina schimbării administrației locale a fost înlocuit de arhitectul Petre Antonescu, în final revenind Renard la cârma construcției.  În 1910 a fost inaugurat, iar în 1912 se finalizează complet. Inițial nu a fost un edificiu bine cotat, presa criticând aspru atât aspectul cât și întrebuințarea clădirii. În 1934 a fost renovat tot sub coordonarea lui Daniel Renard. Perioada coministă și-a pus amprenta asupra clădirii, multe dintre reparațiile făcute schimbând aspectul inițial al clădirii. Actualmente, Cazinoul învie, lucrările de reabilitare continuând în ritm alert.
 

Statuia lui Mihai Eminescu

 
Pe 15 august 1934 s-a inaugurat bustul lui Mihai Eminescu. Inaugurarea s-a petrecut sub prezența Regelui Carol II și a Principelui Mihai. Statuia, realizată din bronz, a fost sculptată de Oscar Han în anul 1930. Este așezată pe un soclu de trei metri cu fața la mare. De la baza soclului se ridica statuia unei zeițe, care ar fi fost muza marelui poet.

În 1882 poetul a vizitat Constanța, cazându-se timp de 10 zile la „Hôtel d’Angleterre”. În locul acestui hotel s-a ridicat mai târziu Hotel Intim. La baza clădirii se află o placă memorială care amintește vizita. 


 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Fondul Documentar Dobrogea de Ieri și de Azi ZIUA de Constanța


Citește și:

Cum se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale la Constanţa

84 de ani de la inaugurarea Cazinoului din Mamaia (galerie foto)

Istoria din spatele Cazinoului Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii