Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

84 de ani de la inaugurarea Cazinoului din Mamaia (galerie foto)

ro

15 Aug, 2019 00:00 3228 Marime text

În prezența regelui Carol al II-lea, a membrilor Guvernului şi a notabilităţilor Constanţei, la 15 august 1935, se inaugura impunătoarea clădire a Cazinoului din Mamaia. Construcția, începută în 1930, a fost ridicată sub îndrumarea unuia dintre arhitecții români de seamă ai începutului de secol XX, Victor G. Stephănescu, care a mai proiectat în Constanța Moscheea Regală „Carol I“ şi clădirea Primăriei din Piaţa Ovidiu, actualul Muzeu de Istorie Națională şi Arheologie.



Cazinoul a fost gândit de fapt ca un ansamblu generos de spații cu destinații precise - pavilion central pentru restaurant, corpuri laterale pentru cabine și o pasarelă prevăzută cu un bar în capătul dinspre mare - fiind marcat de un modernism surprinzător la acea vreme, cu o notă discretă de noblețe și eleganță.
 
Clădirea a devenit în perioada interbelică o efigie a stațiunii Mamaia, rămânând o zonă de atracție pentru turiștii de ieri și de azi. Inițial, clădirea a adăpostit un restaurant, care avea la etaj o terasă unde turiștii puteau dansa, iar la parter erau mai multe magazine și sala de mese. Destinația de cazino a căpătat-o, propriu-zis, abia în 1937, iar jocurile de noroc s-au practicat acolo doar doi ani, până în 1939 - totuși, denumirea de Cazino a rămas și astăzi, printre constănțeni și turiști
 
În prezent, este unul dintre punctele principale de atracție ale stațiunii, locul unde, în timpul verii, oamenii fac shopping, se relaxează la terase și au parte de concerte sau defilări de modă.
 
Sursă foto: Cărți poștale ilustrând zona Cazinoului, în volumul „Mamaia 1906-2006 - Album cu amintiri”, autori Aurelia Lăpușan, Ștefan Lăpușan, Gheorghe Stănescu
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii