Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bătălia de la Bazargic, retragere și din nou retragere, până la înfrângere

ro

05 Sep, 2021 12:29 3390 Marime text
  • Bătălia de la Bazargic s-a desfășurat între  5 și 7 septembrie 1916.

Bătălia de la Bazargic (acum Dobrici) din Primul Război Mondial a debutat pe 5 septembrie 1916 și s-a încheiat pe 7 septembrie 1916 prin victoria trupelor bulgare și retragerea trupelor româno-ruse spre Cobadin, pe linia Oltina – Kara Omer – Mangalia.

După ce România a intrat în război, Armata a III-a bulgară, sub conducerea generalului Toșev, a intrat în ofensivă atacând Dobrogea de Sud, teritoriu românesc la acea vreme. La Dobrici trupele române au fost susținute și de corpul 47 al armatei ruse. Trupele bulgare deși mai restranse numeric înfrâng trupele ruso-române. Astfel pe 7 septembrie bulgarii intrau triumfător în Bazargic.

În prima etapă a ofensivei bulgare în Cadrilater, localitatea Bazargic nu a beneficiat de o atenţie sporită din partea comandamentului român ceea ce a determinat abandonarea acesteia. Efortul principal urma să se concentreze în susţinerea operaţiilor de la Turtucaia şi, în perspectivă, apărarea Silistrei. Cu toate acestea, comandamentul Armatei a III-a române sub autoritatea căruia acţionau şi trupele ruso-sârbe bazându-se pe o serie de rapoarte eronate vizând o potenţială revigorare a situaţiei de la Turtucaia, ia decizii lipsite de logică în privința Bazargicului.

Într-o primă mișcare, general rus Zaioncikovski, comandantul forţelor din faţa Bazargicului, lansează un atac asupra bulgarilor, dar în zadar trupele româno-ruse fiind respinse, retrăgându-se. În plus, comandatul primește vestea situației dezastruoase de la Turtucaia primind oridin de susținere a trupelor de acolo.
Generalul nu aplică ordinul primit și în dimineața zilei de 6 septembrie reia atacul asupra bulgarilor.

Forţele româno-ruso-sârbe sunt silite să ducă lupte violente pentru reluarea poziţiilor ocupate anterior. Dar veştile privind căderea Turtucaiei aduc derută în rândurile acestora, generalul rus primind ordin de retragere pe linia Medgidia-Constanţa.

Retragerea se desfășoară într-o dezorganizare totală. Totuși, comandantul român decide compensarea pierderii de la Turtucaia printr-o victorie la Bazargic.
 
Reia atacutul în dimineața zilei de 7 septembrie, dar general rus devine conștient că victoria nu mai poate fi de partea lor și dă ordin de retragere, astfel Aliații pierzând o luptă importantă, în special pentru Dobrogea de Sud.
 
Sursă de documentare: enciclopediaromaniei.ro

Sursă foto: Fondul Documentar Dobrogea de Ieri și de Azi ZIUA de Constanța

Citește și:

File dobrogene din Primul Război Mondial. Înfrângerea Armatei Române a „costat” Cadrilaterul 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii