Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artistul plastic constănţean Ion Codrescu a lansat, în SUA, un album de pictură haiga

ro

06 Jan, 2015 00:00 2583 Marime text
Artistul constănţean Ion Codrescu a publicat, la finalul lunii decembrie, volumul „Something out of Nothing”, la Editura Red Moon din Statele Unite ale Americii. Conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” Constanţa, Ion Codrescu a fost distins, cu doar câteva luni în urmă, în cadrul Conferinţelor Internaţionale Ştiinţifice Multidisciplinare „Ştiinţe Sociale şi Arte“ desfăşurate la Albena, cu Placheta de Cristal pentru cea mai bună comunicare ştiinţifică - „Pictura haiga japoneză şi artiştii occidentali“.

Artistul a expus, de-a lungul timpului, în România, Japonia, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Italia, Belgia. Semnează lucrări de grafică, sumi-e şi haiga.
Revenind la volumul proaspăt publicat, proiectul editorial a început, conform spuselor artistului, în toamna anului 2013, atunci când a primit o invitaţie din partea editurii americane de a realiza un volum de autor cu creaţia sa în domeniul de nişă: pictura haiga. Volumul a apărut sub formă de album, în condiţii grafice de excepţie, şi cuprinde un studiu critic aupra picturii haiga şi 75 de reproduceri color după creaţiile de pictură în tuş semnate de autor. Acestea din urmă sunt inspirate din creaţia unor poeţi contemporani din SUA şi Canada. Prefaţa volumului este semnată de criticul şi istoricul literar Ito Isao, profesor la Universitatea Aichi din Japonia.

Ion Codrescu a fondat, în 1992, Societatea de Haiku din Constanţa şi revista internaţională “Albatros”, pe care a condus-o timp de zece ani. În 2004 a fondat revista internaţională de poezie “Hermitage”, pe care a condus-o până în 2007. În acelaşi an şi-a finalizat teza sa de doctorat în arte vizuale, la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, având ca temă Imagine şi text în haiga. Ion Codrescu a publicat 13 cărţi de eseuri şi poezie în România, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Slovenia. Creaţia sa în domeniul poeziei, prozei şi picturii a fost distinsă cu premii în Marea Britanie, Japonia, S.U.A., Bulgaria, România, Serbia şi Muntenegru.
 
Mai multe despre artistul Ion Codrescu AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii