Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:23 04 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Aromânii - Artă și meșteșug“, o nouă expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța  

ro

17 Oct, 2019 00:00 2109 Marime text
Cea mai recentă expoziție a Muzeului de Artă Populară Constanța are ca tematică „Aromânii - Artă și meșteșug”, reflectând o parte din munca asiduă de cercetător etnografic a doamnei Maria Magiru, cea care se ocupă cu profesionalism și dăruire, de aproape trei decenii, de destinele muzeului constănțean.
 
„Este o expoziție superbă, la care am lucrat mult, umblând prin toate așezările Dobrogei. Conține piese de patrimoniu, care pun în valoare frumusețea și varietatea costumului popular aromân. Sunt expuse piese cu o vechime de peste 100-150 de ani, costume populare, podoabe, țesături de interior și obiecte de uz gospodăresc, deosebit de valoroase, aparținând tuturor ramurilor de aromâni”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, directorul instituției. 
 
De pe site-ul Muzeului de Artă Populară, www.muzeuetnocta.ro, am putut afla mai multe detalii despre prețioasele exponate, despre arta și meșteșugul realizării lor:
„În prima sală a expoziției sunt prezentate piese de costum din categoria hainelor mari de vreme rea, confecționate din stofă din lână dată la piuă, pentru a li se asigura impermeabilitatea. Tot în acest spațiu sunt expuse veste bărbătești (giumidani) și haine scurte pentru femei, cu mâneci (libade sau dulâmă), decorate cu măiestrie cu găitane grena, verzi, galbene, albastre, aurii și argintii. Nu lipsesc nici faimoșii ciorapi lungi din lână și fir auriu sau argintiu (pârpodzi), care completează portul popular, împletiți cu cinci cârlige, în registre decorative și cromatice de un mare rafinament. Un loc special le este acordat costumelor de nuntă (de mire și de mireasă), în cazul portului de femeie remarcându-se căciula bogat decorată cu găitane și mărgele, pe care se așeza discul (tasul) cu monede din argint.
 
În sala a doua se remarcă în mod deosebit piesele de port de femeie din categoria scurtacî, la care găitanele roșii, verzi, albastre, galbene, aurii și argintii acoperă întreaga suprafață a postavului dând naștere unor adevărate opere de artă. Tot în această sală sunt prezentate costume realizate din catifea, purtate în zilele de sărbătoare, la nunți, botezuri și alte ceremonialuri (logodnă, pețit) de aromâncele tinere, catifeaua cumpărată din târguri fiind considerată o țesătură scumpă și de lux.
 
Podoabele care însoțesc costumele, confecționate în general din argint (asime) și mărgele, țesăturile din lână și păr de capră (vestitele iambule, cergile înflucate), pernele de o varietate ornamentală și cromatică spectaculoasă sunt de un rafinament rar întâlnit, aspect care subliniază ideea de artă și meșteșug.
 
Din expoziție nu lipsesc obiectele de uz gospodăresc din aramă. De asemenea, un bogat material foto-documentar completează expoziția Aromânii - Artă și meșteșug”. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii