Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Adam și Eva“, la Muzeul de Artă Populară Constanța

ro

17 Feb, 2018 00:00 3307 Marime text
Doar două zile îi mai despart pe creștinii ortodocși de Postul Paștelui, pe parcursul căruia se vor pregăti ca să cinstească așa cum se cuvine cel mai mare praznic al creștinătății, Învierea Domnului. De aceea, pe 18 februarie, în duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec de brânză, se rememorează momentul în care cei dintâi oameni, Adam și Eva, s-au făcut vinovați de neascultare și nepostire, mâncând din fructele Pomului Cunoașterii. 
 
Momentul în care cuplul primordial încalcă porunca divină este o temă predilectă în iconografie. Aceasta i-a atras și pe iconarii transilvăneni, care au pictat pe sticlă faimoasa scenă biblică din Vechiul Testament.
 
O astfel de icoană, care-i surprinde pe Adam și Eva nesocotind cuvântul lui Dumnezeu, poate fi admirată în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța. Realizată la Mărginimea Sibiului, în secolul al XIX-lea, frumoasa lucrare îi are în prim-plan pe Adam și Eva, așezați de o parte și de alta a Pomului Cunoașterii, aflat în mijlocul Grădinii Edenului.
 
În această icoană, Eva este surprinsă când cu o mână îi întinde lui Adam fructul oprit, în timp ce cu cealaltă încearcă să culeagă alt rod al pomului. Șarpele apare încolăcit în jurul trunchiului copacului, capul ivindu-i-se din frunzișul pomului.
 
Pentru realizarea acestei lucrări, iconarul transilvănean a folosit culori naturale, dar și foița de aur. Rama icoanei este pictată cu roșu și brun, notă distinctivă pentru icoanele din Mărginime.
 
Sursă foto: Facebook - Muzeul de Artă Populară Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii