Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academicianul Cristian Silvestru, ales recent membru al European Academy of Sciences. Despre activitatea lui academică

ro

16 Jul, 2021 07:13 2705 Marime text
  • Academician Cristian Silvestru, este coautor la două cărți publicate de editura americană CRC Press şi autor al unor capitole în cărți publicate de prestigioasa editura Wiley.
Academician Cristian Silvestru, titular în cadrul Secției de științe chimice din Academia Română, a fost ales recent membru al European Academy of Sciences. Nominalizarea sa „a fost susținută cu entuziasm de toți membrii consiliului general“ al European Academy of Sciences, așa cum arată președintele prestigioasei instituții europene, profesorul Rodrigo Martins în scrisoarea-invitație din 13 iulie 2021.

Academician Cristian Silvestru, specialist în chimie anorganică, este, începând cu anul 1989 cadru didactic la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul Universității „Babeș Bolyai“ Cluj Napoca.

Între anii 1996 şi 2000 a fost prodecan al acestei facultăți, iar din 2011 este director al Departamentului de chimie.

Profesorul Cristian Silvestru a dezvoltat o bogată activitate de cercetare, având contribu ț i i semnificative la dezvoltarea chimiei organometalice şi coordinative. În anul 1990 a primit, alături de colaboratorii săi Premiul Spacu al Academiei Române, punând pentru prima oară în evidenţă acțiunea antitumorală a unor compuși organostibiu.

Împreună cu grupuri de cercetare din Germania şi Spania, a descris primii reprezentanți ai unor noi clase de compuși organometalici hipervalenți ai metalelor din grupele principale hidroxizi, peroxizi, halocalcogenuri metaloheterocicluri etc. Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în peste 200 de articole şi „review uri publicate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate.

Este coautor la două cărți publicate de editura americană CRC Press şi autor al unor capitole în cărți publicate de prestigioasa editura Wiley.

A ținut, ca invitat, conferințe şi seminar e la universități din Bremen, Braunschweig, Heidelberg, Dortmund Zaragoza, La Rioja Cagliari Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Universidad Automoma de Puebla Grand Valley State University, Clarkson
University, Brooklyn College at the City Un iversity of New York. A fost, de asemenea, visiting professor la Bremen Universität, la Universidad Nacional Autonoma de Mexico din Ciudad de Mexico și la Michigan State University.

Pentru întreaga activitate în domeniul științelor chimice a primit Premiul „Gh. Spacu“ al Societății de Chimie din România în 2011 – Anul Internațional al Chimiei. În 2019 a fost ales membru al European Academy of Sciences and Arts, cu sediul la Salzburg (https://acad.ro/viataAcademica/pagViataAcad2019-1106CristianSilvestru-membruEASA-Salzburg.htm).

European Academy of Sciences https://www.eurasc.org )), cu sediul la Liège, reunește cei mai performanți oamen i de știință din Europa , ale căror viziune ș i activitate depășe sc frontierele naționale , având ca obiectiv consolida rea științ ei europene și cooperarea științifică. Un obiectiv important al European Academy of Sciences este consilierea organisme lor de decizie europene în vederea stimulării cercetării, susținerii transferului tehnologic și a dezvoltării sociale.

Sursa foto-text: acad.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii