Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:07 18 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academia Română Se lansează volumul „In honorem Răzvan Theodorescu“, una dintre cele mai proeminente personalități ale culturii române

ro

18 May, 2021 15:50 2196 Marime text
  • Academia Română, prin Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, lansează miercuri, 19 mai 2021, volumul "In honorem Răzvan Theodorescu".
  • Lucrarea, apărută la editura Oscar Print, are 387 de pagini, grupate în două secțiuni.
Academia Română, prin Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, lansează miercuri, 19 mai 2021, volumul "In honorem Răzvan Theodorescu".

Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.00, în amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu" al Bibliotecii Academiei Române.

Profesorul și academicianul Răzvan Theodorescu va fi omagiat în alocuțiunile rostite de acad. Bogdan C. Simionescu și acad. Victor Spinei, vicepreședinți ai Academiei Române, acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu“, prof. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. Titus Vîjeu, dr. Dana Jenei, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ și coordonator al volumului, dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“.

Lucrarea, apărută la editura Oscar Print, are 387 de pagini, grupate în două secțiuni. Secțiunea Laudatio se deschide cu expunerile acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. Marius Porumb, urmate de alte cinci texte. Secțiunea Studia in honorem cuprinde 29 de studii științifice semnate de cercetători prestigioși din țară și din străinătate, din domeniul științelor umaniste: istoria artei, istorie, lingvistică, sociologie, muzicologie.

Între aceștia de află Guy Burgel (Paris), Victor Friedman (Chicago), Francesco Guida (Roma), Alexandre Kostov (Sofia), toți fiind membri ai Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, de Ioana Vlasiu, Adrian-Silvan Ionescu, Cristian-Robert Velescu ș.a. Volumul se încheie cu o Tabula gratulatoria, o scurtă biografie și o bibliografie a operei acad. Răzvan Theodorescu.

Una dintre cele mai proeminente personalități ale culturii române, acad. Răzvan Theodorescu este doctor în istorie, expert în artă veche românească și artă medievală sud-europeană și profesor la Universitatea Națională de Arte din București.

Din anul 2018 este vicepreședinte al Academiei Române, iar din 2012, președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual. A fost director al Institutului de Istoria Artei, șeful primei catedre UNESCO din România și Ministru al Culturii și Cultelor în perioada 2000-2004.

Actualmente este secretar general al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere și ambasador naţional al programului ONU „Alianţa Civilizaţiilor“. Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară, academician Răzvan Theodorescu a fost distins cu Premiul „Herder“ al Universității din Viena și cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze, în grad de Cavaler și în grad de Comandor, precum și cu titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit.


Sursa foto-text: Facebook/ Academia Română
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii