Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:18 28 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

70 de ani de la moartea lui Dinu Lipatti, "un artist de o spiritualitate divină"

ro

02 Dec, 2020 12:04 2080 Marime text

 
  • Au trecut 70 de ani de la moartea lui Dinu Lipatti.
  • Francis Poulenc l-a numit "Un artist de o spiritualitate divină".

Dinu Lipatti a fost un pianist, compozitor și pedagog român. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române (1997), potrivit Wikipedia.org.

Acesta s-a născut la data de 19 martie 1917, la București.

Lipatti a fost crescut într-o familie cu tradiție muzicală . Tatăl său, Theodor, era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, Anna Lipatti, o excelentă pianistă.  George Enescu i-a fost naș de botez.

Dinu Lipatti a avut șansa să dezvolte de timpuriu aptitudinile sale muzicale excepționale. A fost acceptat ca elev de exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, care l-a ferit de mentalitatea unui "copil minune", dându-i în schimb o educație artistică serioasă, care să-i permită dezvoltarea talentului său nativ.

Între timp este admis la Conservatorul din București, pentru ca în 1934 să participe la concursul internațional de pian din Viena. Faptul că i s-a decernat doar al doilea premiu l-a determinat pe faimosul pianist francez Alfred Cortot să părăsească juriul în semn de protest. Cortot l-a invitat la Paris să-și continue sub conducerea sa studiile de pian la Ecole Nationale de Musique.
În 1936 își începe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania și Italia. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial revine la București unde dă recitaluri de pian ca solist sau acompaniindu-l pe George Enescu.

În 1943 pleacă în Scandinavia împreună cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino.

În timp ce se pregătea pentru un turneu de concerte în America se descoperă că suferă de leucemie.


Boala de care suferea, limfogranulomatoză malignă (boala lui Hodgkin), l-a măcinat rapid, iar după două luni și jumătate, la data de 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti se stinge din viață la Geneva în vârstă de numai 33 de ani, cu partitura Quartetului în Fa minor de Ludwig van Beethoven în mână. 

Casa memorială Dinu Lipatti se află în satul Ciolcești din comuna Leordeni, județul Argeș. 

Sursă foto: Wikipedia.org/Dinu_Lipatti

Ti-a placut articolul?

Comentarii