Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:57 27 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

21 noiembrie 1938 Distrugătorul „Regina Maria“ la funerariile lui Mustafa Kemal Ataturk, „părintele“ Turciei

ro

21 Nov, 2021 15:19 1965 Marime text
  • Marele lider de stat Mustafa Kemal Ataturk a decedat pe 10 noiembrie 1938, iar funerariile au avut loc pe 21 noiembrie 1938, la Ankara, unde a participat și distrugătorul Regina Maria. 

În urmă cu 83 de ani, pe 21 noiembrie 1938 distrugătorul Regina Maria, al Marinei Regale Române a participat la funeraliile lui Mustafa Kemal Ataturk, președinte al Turciei.
 
Contratorpilorele Regina Maria și Regele Ferdinand, au fost construite împreună la șantierele navale italiene CTT & Pattison, denumite mai târziu Officine Meccaniche e Cantieri Navali di Napoli, după un proiect Thornicroft.
 
Construcția a durat din 1927 până în 1930, când cele două vase au sosit în țară. Comandat în data de 13 noiembrie 1926, vasul a fost lansat la data de 2 noiembrie 1929.
 
La 7 septembrie 1930, intrau efectiv în serviciu, în compunerea Diviziei de Mare, I distrugătoarele „REGELE FERDINAND“ I şi „REGINA MARIA“. Au avut o contribuţie importantă la desfăşurarea războiului naval în Marea Neagră în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.
 
Puteți găsi mai multe detalii despre cele două distrugătoare în volumul „Regele și Regina Mării Negre“ de dr. Marian Moșneagu, aflat în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
Funerariile liderului turc Mustafa Kemal Ataturk
 

Mustafa, fiul lui Ali Riza și al lui Subeide Hanum, s-a născut în anul 1880, la Salonic și a decedat pe 10 noiembrie 1938. Trebuie menționat că și astăzi camera marelui reformator turc este exact ca în dimineața decesului său, chiar și ceasul de acolo fiind fixat la ora decesului, 9:05.
 
Funerariile liderului de stat turc s-au desfășurat la Anakara, la ceremonie participând mai mulți lideri europenii. Ancorat, în unul din porturile turcești, era și distrugătorul Regina Maria. 

 
Sursă foto: „Regele și Regina Mării Negre“ de dr. Marian Moșneagu

Citește și:
 
„Asul de pică al Marinei Regale Române“, la funeraliile unui șef de stat

Ti-a placut articolul?

Comentarii