Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:26 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vaccin combinat împotriva gripei şi COVID-19 la adulţii cu vârsta de 50 de ani şi peste realizat de compania Moderna

ro

10 Jun, 2024 20:22 962 Marime text
Foto: UnsplashCompania americană Moderna a anunţat luni rezultate bune pentru vaccinul său combinat împotriva gripei şi COVID-19 la adulţii cu vârsta de 50 de ani şi peste, informează AFP, citat de Agerpres.ro

Testat pe câteva mii de persoane, vaccinul "a declanşat un răspuns imun mai mare" decât vaccinurile separate deja aprobate împotriva acestor două boli, potrivit Moderna.

"Vaccinurile combinate pot reduce povara pe care o reprezintă virusurile respiratorii pentru sistemele de sănătate şi pentru farmacii şi pot oferi publicului opţiuni de vaccinare mai practice", a declarat într-un comunicat directorul general al companiei, Stéphane Bancel.


Potrivit acestuia, administrarea unui singur vaccin împotriva acestor două boli ar putea permite creşterea ratelor de vaccinare în rândul populaţiei vizate.

Alte companii farmaceutice, cum ar fi Pfizer şi Novavax, lucrează la un astfel de vaccin combinat, însă Moderna este prima companie care a furnizat rezultatele unor studiilor de fază 3, adică la scară largă.

Vaccinul, denumit mRNA-1083 şi utilizând tehnologia ARN mesager, combină vaccinul "de ultimă generaţie" împotriva COVID-19 de la Moderna şi vaccinul său candidat împotriva gripei, care nu au primit încă autorizaţie.

Studiul clinic a cuprins două grupuri de 4.000 de persoane.

În primul grup, alcătuit din adulţi cu vârsta de 65 de ani şi peste, vaccinul combinat a fost comparat cu vaccinul Fluzone de la Sanofi şi cu cel aprobat împotriva COVID-19 de la Moderna, administrate separat.

În cel de-al doilea grup, de data aceasta alcătuit din adulţi cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani, vaccinul combinat a fost comparat cu vaccinul Fluarix de la GlaxoSmithKline şi, de asemenea, cu vaccinul împotriva COVID-19 de la Moderna.

În fiecare caz, vaccinul combinat a provocat un răspuns imun mai mare împotriva virusului COVID-19 şi a celui gripal (subtipurile H1N1, H3N2 şi linia B/Victoria).

Moderna a declarat că intenţionează să prezinte rezultatele detaliate ale studiului în vederea publicării într-o revistă ştiinţifică. Compania "va discuta despre următorii paşi cu autorităţile de reglementare", se adaugă în comunicat.

Agerpres.ro 

Citește și: 

Raport covid pentru săptămâna 27 mai- 02 iunie 2024. Vești bune pentru Constanța (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii