Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu efectuat în Statele Unite ale Americii COVID-19 poate declanşa producerea de autoanticorpi

ro

04 Jan, 2022 10:56 1329 Marime text


Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate declanşa un răspuns „de dereglare imunitară'', care se prelungeşte mult după infecţia iniţială şi după recuperare, potrivit unor studii efectuate de oamenii de știință de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Statele Unite, publicate în Journal of Translational Medicine.


Acest lucru se aplică și persoanelor care au prezentat simptome ușoare sau care au fost asimptomatice. 


Când oamenii sunt infectaţi cu un virus sau alt agent patogen, corpurile lor eliberează proteine numite anticorpi care detectează substanţele străine şi le împiedică să invadeze celulele. În unele cazuri, este posibilă producerea de autoanticorpi, ce pot ataca în timp propriile organe şi ţesuturi. 


Cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost anterior infectate cu SARS-CoV-2 prezintă o mare varietate de autoanticorpi până la şase luni după ce s-au recuperat complet.
 

„Aceste descoperiri ajută la explicarea caracterului deosebit de unic al bolii COVID-19'', a declarat Justyna Fert-Bober, cercetătoare în cadrul Cedars-Sinai Smidt Heart Institute şi coautoare a studiului.

„Aceste tipare de dereglare imunitară ar putea sta la baza diferitelor tipuri de simptome persistente pe care le vedem la persoanele care dezvoltă afecţiunea numită acum COVID-19 de lungă durată'', a spus ea.


La studiu au participat 177 de persoane cu dovezi confirmate ale unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2.

Specialiştii au comparat probe de sânge de la aceşti indivizi cu mostre prelevate de la oameni sănătoşi înainte de pandemie, iar toți cei cu infecţie confirmată cu SARS-CoV-2 au prezentat niveluri crescute de autoanticorpi, scrie AGERPRES.

Unii dintre autoanticorpi au fost asociaţi cu boli autoimune care afectează de obicei mai des femeile decât bărbaţii, însă în cadrul acestui studiu și bărbații au prezentat un număr mare de autoanticorpi.

Acest studiu a fost efectuat pe persoanele infectate înainte de apariția vaccinurilor, iar cercetătorii vor examina dacă autoanticorpii sunt generați în mod similar și la cei care au fost confirmați pozitiv COVID-19 după vaccinare.

Sursa foto: unsplash.com/ Julia Koblitz
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii