Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ritmul vaccinărilor anti-COVID în UE a scăzut în contextul diminuării temerilor referitoare la pandemie

ro

05 Mar, 2022 15:00 1068 Marime text
Ser anti-COVID, sursa: Pixabay

Ritmul vaccinărilor anti-COVID-19 în Uniunea Europeană a scăzut săptămâna trecută la cel mai mic nivel în mai mult de un an, potrivit statisticilor UE, în contextul diminuării temerilor referitoare la pandemie, relaxării restricţiilor şi deplasării atenţiei publice către criza din Ucraina.

Ritmul vaccinării în statele membre UE a început să scadă constant de la începutul anului în contextul unei reduceri a numărului de infectări. Circa 72% dintre populaţia Uniunii a fost vaccinată cu două doze, zeci de milioane de persoane fiind în continuare nevaccinate.

În săptămâna care s-a încheiat pe 27 februarie, vaccinările au scăzut sub patru milioane, cel mai redus nivel din ianuarie 2021, potrivi datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).

Scăderea s-a accentuat de la mijlocul lunii februarie, înregistrându-se o reducere a ritmului vaccinărilor în medie cu 30% săptămânal, cea mai rapidă diminuare cu excepţia perioadei sărbătorilor.

Scăderea s-a produs pe fundalul ridicării restricţiilor inclusiv a obligativităţii prezentării dovezii vaccinării la locul de muncă şi pentru accesul în spaţii publice, după ce varianta Omicron, extrem de transmisibilă, s-a dovedit mai puţin severă decât variantele anterioare.

Coincide totodată cu deplasarea atenţiei globale de la pandemie la criza din Ucraina începând cu mijlocul lunii februarie, când Washington a început să avertizeze asupra unei iminente invazii ruse în ţara vecină.

Din cele circa 3,7 de milioane de doze administrate în Uniunea Europeană în săptămâna care s-a încheiat pe 27 februarie, doar 230.000 de doze au fost administrate persoanelor nevaccinate, cel mai scăzut număr până în prezent.

Acest lucru reflectă parţial rata ridicată a acoperirii vaccinale primare, unele ţări administrând şi doze booster, dar şi rezistenţa unei părţi a populaţiei.

Scăderea coincide cu introducerea vaccinului Novavax în Uniunea Europeană de la jumătatea săptămânii trecute.

Oficialii din domeniul sanitar au sperat să-i convingă astfel şi pe cei ezitanţi întrucât Novavax este un ser care se bazează pe proteine recombinate, o tehnologie mai convenţională în comparaţie cu ARN mesager.

Vaccinul Novavax este administrat de obicei ca primă doză persoanelor nevaccinate, în timp ce persoanele cărora le-a fost administrată schema primară de vaccinare primesc un booster pe bază de ARN mesager.

Dozele booster au reprezentat două treimi din vaccinările în Uniunea Europeană săptămâna trecută, în timp ce primele doze au reprezentat doar 6% din total, restul fiind doza a doua din schema de vaccinare anti-COVID-19.

Potrivit Novavax, livrările de vaccinuri au început pe 24 februarie, însă unele state au primit primele doze abia săptămâna aceasta.

sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii