Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege Parlamentarii doresc să asigure un venit minim de 1.500 de lei pentru fiecare cetățean adult (document)

ro

29 Apr, 2020 00:00 1286 Marime text

Mai mulți deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege pentru asigurarea unui venit minim garantat de 1.500 de lei pentru fiecare român. Propunerea vine în contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus și a fost înregistrat la Senatul României pe 27 aprilie, în procedură de urgență.

Conform propunerii, cetățenii români cu vârsta de peste 18 ani ar putea beneficia de un venit minim garantat de 1.500 de lei, după modelul pensiei minime garantate.
Propunerea legislativă privind sprijinul pentru un trai decent în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2 toți cetățenii majori ai țării noastre vor primi de la stat diferența de bani dintre venitul net lunar al acestora și valoarea de 1.500 de lei, astfel încât să nu mai existe persoane cu venituri lunare mai mici decât această valoare.

Conceptul de venit minim garantat este văzut în prezent ca soluție de atenuare a efectelor crizei la nivelul Spaniei, fiind de-a lungul timpului testat la nivel internațional în state precum SUA, Brazilia, Germania, Finlanda, Olanda, China, Iran sau Kenia.
Potrivit expunerii de motive, conform celui mai recent studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert în anul 2019, pentru o persoană cheltuielile lunare de bază precum cele pentru alimentație, locuință, produse de uz casnic și igienă personală, îngrijirea sănătății și asigurarea educației ajung la un nivel minim de 1.500 de lei.
Luând în considerare nevoile de bază ale persoanelor, evidențiate de studiul anterior menționat și coroborând cu valoarea netă a salariului minim pe economie, inițiatorii consideră necesară asigurarea unui venit minim garantat de 1.500 de lei, tuturor persoanelor afectate de efectele negative, atât pe perioada stării de urgență decretată ca urmare a pandemiei provocate de SARS-CoV-2, precum și pentru o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia.

Astfel, conform proiectului, o persoană care primește un venit net de 1.000 de lei, va primi restul sumei până la 1.500 de la stat, dacă proiectul va trece de votul oamenilor politici. Și în cazul pensiilor sub 1.500 de lei se aplică același principiu.

Inițiatorii proiectului sunt: Ilea Vasile - senator Independent; Marin Nicolae - senator Independent; Ţuţuianu Adrian - senator Independent; Bălănescu Alexandru - deputat Independent; Bănicioiu Nicolae - deputat Independent; Dobre Mircea-Titus - deputat Independent; Durbacă Eugen - deputat Independent; Huncă Mihaela - deputat Independent; Marica Petru-Sorin - deputat Independent; Mocioalcă Ion - deputat Independent; Mohaci Mihai - deputat Independent; Nechifor Cătălin-Ioan - deputat Independent; Pau Radu - Adrian - deputat Independent; Petrea Gabriel - deputat Independent; Petric Octavian - deputat Independent; Podaşcă Gabriela-Maria - deputat Independent; Ponta Victor-Viorel - deputat Independent; Popa Mihai Valentin - deputat Independent; Spânu Ion - deputat Independent; Stancu Florinel - deputat Independent; Văcaru Alin Vasile - deputat Independent; Vlăducă Oana-Silvia - deputat Independent
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii