Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:11 18 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portret de medic militar în vremea pandemiei COVID19 Nicolae-Cătălin Boca coordonează Sistemul Modular Mobil de Izolare și Tratament din Constanța

ro

10 Apr, 2020 13:44 1525 Marime text


Atunci când nu poartă „armura” de medic militar la Primiri Urgențe, lt.col.dr. Cătălin Boca este supereroul unei fetițe cu părul bălai și ochii de peruzea. Sophia a înțeles că meseria tatălui ei este aceea de a salva vieți și de a face oamenii bine atunci când sunt bolnavi. Când tatăl ei nu este lângă ea, să o sărute de noapte-bună, micuța tot adoarme liniștită, știind că atunci el are grijă de oameni care au mai multă nevoie de prezența lui.
 
Când va fi mare, Sophia știe ce vrea să devină: #supererou în haine verzi, ca tatăl ei. De la el învață, zi de zi, cât este de important să iubești oamenii și să îi ajuți atunci când acest lucru îți stă în putere.
 
Deși încă nu a depășit vârsta la care poveștile cu zâne par inspirate din fapte reale, Sophia a prins drag de ținuta de instrucție. Pentru ea, uniforma militară este „costumul” pe care îl porți când mergi să salvezi oameni. A ținut neapărat să aibă și ea unul, pentru că o face să se simtă invincibilă, „așa, ca tata!”
 
Din exemplul tatălui ei, fetița blondă, cu chip angelic, a învățat că a fi #militar este despre a-i proteja pe alții, atunci când nu mai are cine, iar fericirea și succesul în viață se măsoară în numărul de oameni cărora le-ai făcut bine.
 
Lt.col.dr. Nicolae-Cătălin Boca este medicul militar care coordonează Sistemul Modular Mobil de Izolare și Tratament (SMMIT) pentru pacienții infectați cu #COVID19, recent amplasat la Constanța.
 
Doctorul Boca este specialist în medicină de urgență și conduce Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Gafencu” Constanța.
 
În aceste zile, în care masca de protecție a devenit un accesoriu aproape indispensabil pentru fiecare om, primele trăsături pe care le remarcăm la doctorul Boca sunt blândețea și profunzimea ochilor săi albaștri.
 

În calitate de #medic specializat pe urgențe, lt.col.dr. Cătălin Boca este obișnuit să facă față situațiilor limită, în care calmul, precizia și fermitatea deciziilor pot face diferența între viață și moarte.
 
Experiența sa cu pacienții l-a făcut să descifreze vulnerabilitatea omului în fața bolii și știe cum să transmită din optimismul său celui deznădăjduit. Este modest, implicat și preocupat de binele celor din jur, calități care stau, de obicei, la baza succesului în profesia de medic.
 

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii