Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:41 22 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DSP Constanța. „Titrul anticorpilor nu influențează decizia de vaccinare”

ro

01 Nov, 2021 15:55 1595 Marime text
  • DSP Constanța a făcut precizări despre titrul de anticorpi COVID-19
Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța a transmis, printr-o postare publicată pe pagina de Facebook, că titrul anticorpilor COVID-19 nu este relevant pentru protecție și că acesta nu influențează decizia de vaccinare. 

„Titrul anticorpilor nu este relevant pentru protecție și nu influențează decizia de vaccinare.

Atunci când te imunizezi (natural sau prin vaccin), limfocitele B (celule ale sistemului de apărare) produc anticorpii. Anticorpii stau o vreme în concentrație mai mare, apoi concentrația lor se reduce.

Nu stim cât de strânsă este legătura dintre concentrația (titrul) anticorpilor și protecție. Și nu înseamnă că dacă acum avem anticorpi puțini nu vom fi protejați. Asta pentru că ne-au rămas limfocitele B cu memorie.

La reîntâlnirea cu vrăjmașul, limfocitele B cu memorie își amintesc de el și abia atunci se apucă să producă anticorpii necesari neutralizării. Este un fenomen normal și avantajos biologic.

Dacă am avea în sânge toți anticorpii pentru toate virusurile și pentru toți microbii pe care i-am întâlnit de când ne-am născut, atunci sângele ar avea o vâscozitate prea mare și n-ar mai putea curge prin vase. În plus, e mai economic pentru organism să producă ceva atunci când este nevoie de acel ceva și nu să facă stocuri pe termen indefinit fără a fi clară utilitatea lor.

Ieri, la minunata conferință organizată de Adriana Hristea, am avut ocazia să-l ascult pe prof David Greenberg din Israel.

L-am întrebat dacă în Israel se recomandă dozarea anticorpilor și, în caz afirmativ, în ce scop. Mi-a răspuns că nu se recomandă, nimeni nu determină concentrațiile anticorpilor pentru a decide dacă vaccinarea e oportună sau nu. Se face doar în scop de cercetare pentru a vedea dacă un nevaccinat a trecut sau nu prin boală.

Așadar, nu vă mai dozați anticorpii. Vaccinați-vă!”, spun reprezentanții DSP Constanța. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii