Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Document Certificatul verde digital privind COVID-19 va fi valabil până în vara anului 2023

ro

02 Jul, 2022 00:00 1329 Marime text
foto: pixabay
  • Mai exact, prin Regulamentul UE 1.034/2022, apărut joi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, termenul anterior pentru utilizarea certificatului UE COVID-19, care era data de 30 iunie 2022, s-a prelungit cu un an
 
Certificatul verde digital privind COVID-19, gândit să înlesnească deplasarea între țările membre ale Uniunii Europene (UE), a fost introdus în vara lui 2021 în toate țările comunitare și urma să fie folosit, potrivit regulilor inițiale, până în data de 30 iunie 2022. Totuși, așa cum reiese dintr-un regulament european oficializat joi, folosirea certificatului digital COVID-19 este extinsă cu un an, până în vara anului 2023.
 
Mai exact, prin Regulamentul UE 1.034/2022, apărut joi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, termenul anterior pentru utilizarea certificatului UE COVID-19, care era data de 30 iunie 2022, s-a prelungit cu un an, până pe 30 iunie 2023.Comisia Europeană (CE) a propus extinderea perioadei în care se aplică certificatul verde privind COVID-19 cu un an încă din februarie. Astfel, certificatul digital european va fi folosit timp de doi ani, nu timp de unul, așa cum a fost stabilit inițial.CE motivează măsura prin faptul că, la nivel european, nu a fost depășită situația provocată de COVID-19 și nu poate fi evaluat impactul unei posibile creșteri a numărului de infectări în a doua parte a anului 2022 sau impactul apariției unor noi versiuni ale virusului.
 
De când a fost propusă măsura, cele mai multe dintre statele membre UE (dacă nu chiar toate) au renunțat la folosirea certificatului privind COVID-19, dar autoritățile europene vor să se asigure că, în cazul apariției unei noi variante a bolii, cetățenii europeni se pot deplasa fără restricții. Astfel, extinderea aplicării certificatului verde ar asigura în continuare trecerea facilă a granițelor UE.Pe lângă prelungirea termenului de aplicare a certificatului digital COVID-9, s-a mai stabilit și includerea testelor antigen de înaltă calitate, făcute în laboratoare autorizate, în rândul testelor pentru care se emit astfel de certificate.
                                                                     
Se dorește asigurarea notării corecte a numărului total de doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate în oricare stat al UE, nu doar în statul care emite certificatul. Măsura e necesară fiindcă s-a constatat că, în cazul celor ce au primit doze de vaccin în mai multe state, nu doar într-unul, pe unele certificate apare un număr greșit de doze administrate.
 
A fost stabilită emiterea de certificate digitale și pentru cei ce participă la testarea clinică a unor noi vaccinuri împotriva COVID-19.Utilizarea, în interiorul țărilor membre UE, a certificatului digital privind COVID-19 rămâne la latitudinea fiecărui stat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii