Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:28 17 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Date de la Prefectura Constanța Câți constănțeni au murit, oficial, din cauza Covid-19, de la debutul pandemiei. Ce vârstă avea cel mai tânăr pacient decedat

ro

03 Dec, 2021 00:00 818 Marime text
  • Primul caz de Covid-19 din Constanța a fost înregistrat la data de 11 martie 2020.
  • Primul deces de Covid-19 din Constanța a fost înregistrat în ziua de 28 martie 2020.
  • Până la momentul de față, cel mai tânâr pacient care a murit în județul Constanța, în urma infectării cu noul coronavirus, avea 17 ani. 

România se apropie cu pași repezi de finalul celui de-al doilea „an Covid“, iar veștile îmbucurătoare privind scăderea aproape galopantă a incidenței par umbrite, mai degrabă, de avertismentele specialiștilor privind cel de-al cincilea val al epidemiei.
 
Zilele trecute, după relativ mult timp, la nivelul județului Constanța nu a fost înregistrat niciun nou deces Covid-19.
 
Cu toate acestea, în zilele următoare, decesele au continuat să apară.
 
În întreg acest context, ZIUA de Constanța vă prezintă o „radiografie“ a primelor cazuri Covid în țară, dar și în județ, alături de situația deceslor înregistrate în registrul negru al noului coronavirus.
 
Astfel, de la începutul pandemiei și până în prezent, potrivit Prefecturii Constanța, au murit, conform datelor furnizate de Prefectura Constanța în data de 2 decembrie 2021, 2181 de constănțeni.
 
De asemenea, la nivel național, au fost înregistrate, de la debutul pandemiei până în până în data de 2 decembrie 2021, conform Grupului de Comunicare Strategică, 1.781.957 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.366 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Totodată au fost declarate 56.684 decese cauzate de coronavirus.
 
În decembrie, 2019, în Wuhan, China, a fost raportat, oficial, primul caz de SARS-CoV-2 din lume. Ulterior, au fost identificate persoane care aveau simptome anterior lunii de referință.
 
Pandemia de coronavirus la nivel național și județean

 
În România, primele semne ale pandemiei de coronavirus, au început să apară în februarie 2020, când un număr de 17 cetățeni români se aflau la bordul unei nave de croazieră care a intrat în carantină în portul japonez Yokohama, după ce la bordul navei s-au depistat mai multe cazuri de infectare. Pe 13 februarie, un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess a fost infectat cu COVID-19 și a fost tratat la un spital japonez. Pe 19 februarie, un al doilea cetăţean român de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess a fost depistat cu noul coronavirus, fiind transportat la un spital din Tokyo.
 
Primul pacient român a fost confirmat cu COVID-19 pe data de 26 februarie 2020. Pacientul era din Gorj. A doua zi, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că starea bărbatului infectat care a intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini venit în zonă în perioada 18-22 februarie, este una bună, fără a prezenta simptome. Tot la 27 februarie, cetăţeanul din Gorj a fost adus la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.
 
Primul caz de Covid-19 din Constanța a fost înregistrat pe 11 martie 2020. Este vorba de un bărbat de 52 de ani, asistent șef al secției medicină internă II, în cadrul Spitalului Județean Constanța. Acesta a declarat că nu a avut contact cu o persoană infectată și nici nu a călătorit în această perioadă, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. În aceeași zi, Organizația Mondială a Sănătății anunța că COVID-19 este o pandemie.
 
Pe 13 martie 2020, Vergil Chițac, actual primar al municipiului Constanța, a fost confirmat cu COVID-19. În aceeași zi, OMS anunța că Europa a devenit noul epicentru al pandemiei.
 
Decesele de Covid-19 la nivel național și județean
 
La nivel național, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pe 22 martie 2020, că s-a înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României. În cauză, un pacient în vârstă de 67 de ani confirmat cu virusul Sars-Cov-2, pe 18.03.2020, la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova.
 
Pe 28 martie 2020, a fost înregistrat primul deces cauzat de Covid-19 la Constanța. A fost decesul nr. 36 la nivel național. Este vorba de un bărbat, 67 ani din jud. Constanța, internat în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța din 25.03.2020. Bărbatul prezenta și alte comorbidități: HTA, diabet zaharat.
 
În data de 20 octombrie 2020, județul Constanța a depășit 100 de decese din cauza virusului Sars-Cov-2.
 
Până în prezent, din păcate, cel mai tânăr constănțean care a decedat din cauza Covid-19, avea doar 17 ani. Acesta a murit pe data de 30.10.2021, la Spitalul Județean Constanța. Minorul suferea și de stenoză aortică și insuficiență mitrală.
 
Cel mai bătrân constănțean bolnav de Covid-19, a decedat la vârsta de 100 de ani, în data de 05.10.2021, la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța. Este vorba despre o femeie ce suferea și de hipertensiune arterială esențială grad III și bronhopneumopatie obstructivă cronică.
 
Vaccinarea împotriva Covid-19 la nivel național și județean
 
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România prin Vama Nădlac 2, în ziua de 25 decembrie 2020.
 
Pe 27 decembrie 2020, campania de vaccinare anti-COVID a demarat, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.
 
Prima persoană vaccinată împotriva COVID - 19 din România, a fost o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.
 
La data de 27 decembrie 2020, Sorin Rugină era primul cadru medical vaccinat la Constanța. 55 de cadre medicale au fost vaccinate în prima zi.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: unsplash.com
 
Citește și:
 
Retrospectivă 2020
Radiografia COVID-19 la Constanța și în România. 10 luni și patru zile de la primul caz din România

 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii