Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:32 29 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coronavirus Cum ne protejăm pe noi și pe cei dragi de infecția cu SARS-CoV-2

ro

22 Jul, 2020 00:00 944 Marime text

COVID-19 este o boală nouă. Încă descoperim cum se transmite, cât de grave sunt consecințele și în ce măsură se poate răspândi în România. Totuși, au trecut câteva luni bune, iar ieri, 21 iulie, au fost înregistrate puțin sub 1.000 de infectări noi. Astfel, cotidianul ZIUA de Constanța reamintește cititorilor că trebuie să se protejeze pe ei, dar și pe cei din jurul lor, fie că sunt membri din familie, colegi de muncă, vecini sau pur și simplu alte persoane cu care se intersectează.
Știm că în spațiile închise trebuie să purtăm măști de protecție, iar distanța dintre noi și ceilalți oameni, în zonele aglomerate trebuie să fie de doi metri. De altfel, stilul nostru de viață s-a modificat odată cu implementarea acestor măsuri, iar faptul că mulți consideră că acest virus nu ar exista, numărul de infecții crește de la o zi la alta.

Cum ne protejăm?


Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ai fost într-un loc public sau după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți. (pentru a te șterge pe mâini folosește, de preferat, prosoape de hârtie).
Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizează un produs de dezinfectare a mâinilor. Acoperă cu lichidul toată suprafața mâinilor și freacă-ți mâinile până când se simt uscate.
Nu intra în contact direct cu membrii familiei, atunci când revii la domiciliu, înainte de igienizarea mâinilor.
Dacă strănuți sau tușești acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care ai grijă să îl arunci imediat la coșul de gunoi.
Evită să îți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate.
Distanțează-te de ceilalți în cazul în care COVID-19 se răspândește în propria comunitate. Acest lucru este cu atât mai important pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire.

Cum îi protejăm pe cei din jur?


Evită, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
Rămâi în casă dacă ai simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sună medicul de familie pentru a solicita sfaturi, nu merge din primul moment la unitățile de urgență. (Există riscul, în cazul în care sunteți purtători al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâi la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare).
Acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți, sau folosește interiorul cotului. Aruncă apoi șervețelele folosite la gunoi imediat. Spală-te imediat pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizează un produs de dezinfectare a mâinilor care conține cel puțin 60% alcool.
Dacă strănuți sau tușești acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care ai grijă să îl arunci imediat la coșul de gunoi.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii