Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cei care poartă mască de protecție din material textil riscă până la 2.500 de lei amendă

ro

07 Jan, 2022 10:11 2083 Marime text


Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis noi restricții începând de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, pentru a încetini răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, după ce România a înregistrat o creștere accelerată a infectărilor în valul 5 al pandemiei. 

Astfel, în spațiile publice închise și deschise pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, astfel încât să acopere nasul și gura; cele textile nu vor mai fi permise.  

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, într-un interviu acordat DIGI24, că persoanele care vor purta o mască textilă riscă să fie amendate cu până la 2.500 de lei, reprezentând cuantumul amenzii pentru portul măștii neconforme. 
 

„Este ca și cum nu ar avea mască. (...) Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, spune ministrul de Interne.


Lucian Bode menționat că nu este nevoie de indicații, ci de lege, în ceea ce privește verificarea făcută în teren.  
 

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a declarat Lucian Bode.


Ministrul a adăugat că „niciun efort nu este prea mare”, în ceea ce privește limitarea răspândirii variantei Omicron despre care spune că, potrivit specialiștilor, „se răspândește foarte rapid”. 

Excepție de la portul măștii de protecție fac următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
 
Sursa foto: unsplash.com/ Anshu A

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii