Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce este Kraken, noua tulpină COVID-19?

ro

09 Jan, 2023 11:21 1539 Marime text
Sursa foto: PixabayO nouă tulpină a COVID-19 a început să circule în România și ridică mari semne de întrebare printre specialiști. Este cea mai infecțioasă dintre tulpini, iar cadrele medicale se tem de un nou vârf pandemic.


Dezvoltarea de tratamente și vaccinuri pentru noua variantă COVID „Kraken”, XBB.1.5, este „necesară urgent”, datorită potențialului său de a genera variante mai periculoase, potrivit unor studii recent publicate la nivelul OMD.


Capacitatea lui Kraken de a deturna eficient celulele îi poate permite să declanșeze mutații care scapă mai ușor de bariera de imunitate, au spus cercetătorii. Ei au citat precedentul descendenților „stealth Omicron” BA.2. Când BA.2 a fost, în esență, forțat să concureze împotriva altor variante de COVID atunci când a circulat pe scară largă în primăvara anului trecut, a dat naștere BA.2.75, care a fost mai evaziv imun.


Varianta, cunoscută sub numele de Kraken, se estimează că dublează numărul de persoane pe care îi îmbolnăvește la fiecare nouă zile, conform raportului ECDC. Experții îl urmăresc din cauza transmisibilității sale ultraînalte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunțând săptămâna aceasta că a comandat o evaluare a riscurilor care subliniază noile amenințări pe care le prezintă varianta, dacă există. OMS a cerut un raport similar de la CDC, deoarece varianta este dominantă în SUA. Ambele rapoarte sunt așteptate în zilele următoare.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii