Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:20 26 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania „Campionii strâng rândurile“ Cine a câștigat la licitație costumul de gimnastică al Simonei Amânar și medalia Elizei Samara

ro

27 Apr, 2020 00:00 1070 Marime text

Două mari campioane ale României, constănțencele Simona Amânar (fostă gimnastă) și Eliza Samara (jucătoare de tenis de masă), s-au alăturat și ele campaniei umanitare „Campionii strâng rândurile”, prin care, în contextul pandemiei de coronavirus, se strâng bani pentru achiziționarea de materiale de protecție pentru cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” din București.

În cadrul campaniei, inițiată de Asociația Junior Sport și organizată de Asociația de Medicină pentru Sănătate Publică, personalități ale sportului românesc donează obiecte cu valoare sentimentală (precum echipamente sportive folosite în competiții importante, medalii, cupe, diplome etc.), pentru care oricine poate licita. Născută la Constanța, dar stabilită de mai mulți ani la Timișoara, Simona Amânar Tabără, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană, a oferit spre licitare un costum de gimnastică, în vreme ce Eliza Samara, multiplă campioană europeană, a contribuit cu o medalie foarte dragă ei, care i-a marcat începutul carierei, prima medalie cucerită, aur la Campionatele Naționale la categoria de vârstă 8-10 ani. Costumul Simonei Amânar a fost adjudecat, cu suma de 1.500 de auro, clujeanul Sebastian Baciu, nimeni altul decât președintele Federației Române de Squash, în vreme ce medalia Elizei Samara i-a revenit unui constănțean, Cătălin Prelipcean, care a oferit în schimbul distincției 2.100 lei.

„Nu puteam să las medalia să plec de la Constanța“, a declarat Cătălin Prelipcean, în vreme ce, pe parcursul licitației, care s-a derulat online, timp de o săptămână, Sebastian Baciu a spus: „Felicitări, Simona Amânar Tabără! Prima dată când am stat în fața acelei polițe cu trofee din spatele tău, numai eu știu ce sentimente m-au încercat! Dovedești că încă poți câștiga Olimpiade“.

În cariera sa prodigioasă, Simona a obținut şapte medalii (trei de aur, una de argint şi trei de bronz) la Jocurile Olimpice, la ediţiile din 1996 (Atlanta) şi 2000 (Sydney), zece medalii mondiale (şase de aur şi patru de argint) şi cinci europene (două de aur, două de argint şi una de bronz). Cu echipa României, a câștigat patru titluri mondiale consecutive. La Jocurile Olimpice din anul 2000, cea care a fost numită „gimnasta perfectă“, fiind foarte bună la toate cele patru aparate, a realizat o săritură extrem de dificilă, care îi poartă de atunci numele. Totodată, alături de Nadia Comăneci, Simona este singura sportivă din România laureată (în 2001, la Londra) cu trofeul World Sports Awards (echivalent al Oscarului în Sport).
Formată în fabrica de campioni de la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, Eliza (care în prezent e legitimată la CSA Steaua București) a ajuns la performanțe deosebite. Este campioană europeană la simplu, la dublu feminin, la dublu mixt, dar și pe echipe, câștigătoare de Liga Campionilor, câștigătoare cu echipa de club a campionatelor din România, Turcia, Italia, Franța și Polonia, dar și singura jucătoare europeană care a disputat o finală de Cupă Mondială. Nu în ultimul rând, Eliza a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice și e calificată și la următoarea întrecere, care se va disputa în 2021, la Tokyo.
Pentru performanțele sportive realizate, Simona Amânar și Eliza Samara au primit și titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța, în anul 1997, respectiv 2015.

Sursa foto: Facebook (Campionii strâng rândurile)

Citește și:

#ConstantaEsteBine Un costum de gimnastică al Simonei Amânar și o medalie a Elizei Samara, licitate în campania „Campionii strâng rândurile“


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii