Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:31 09 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agenția Europeană a Medicamentului Vaccinurile împotriva Omicron pot creşte nivelul de protecţie, utilizate ca rapel

ro

02 Jul, 2022 19:10 799 Marime text
foto: Pexels

Vaccinurile împotriva coronavirusului modificate pentru a include varianta Omicron pot îmbunătăţi nivelul de protecţie atunci când sunt utilizate ca doză de rapel (booster), au declarat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi alte autorităţi de reglementare în domeniul sanitar la nivel mondial.

În urma unei şedinţe de joi, EMA a anunţat că autorităţile de reglementare au convenit asupra principiilor esenţiale pentru actualizarea vaccinurilor anti-COVID-19 astfel încât acestea să răspundă la variantele emergente.

În timp ce vaccinurile existente împotriva coronavirusului continuă să ofere o bună protecţie la riscul de spitalizare şi deces, eficacitatea vaccinului a fost afectată de evoluţia virusului, a precizat grupul.

Prin urmare, vaccinul specific împotriva Omicron sau bivalent - adică un vaccin care include atât tulpina nouă, cât şi pe cea originală de coronavirus - ar putea „creşte şi extinde" protecţia, se arată într-un comunicat al EMA.

Comunicatul se referă în mod specific la vaccinurile ARNm. Atât Pfizer Inc cât şi Moderna Inc au testat versiuni "reutilate" ale vaccinurilor lor pentru a include varianta Omicron.

Vaccinuri care includ alte variante, de exemplu varianta Beta, ar putea fi luate în considerare pentru utilizare ca doze de rapel dacă datele din studiile clinice demonstrează un nivel adecvat de neutralizare împotriva Omicron şi a altor variante îngrijorătoare, se arată în comunicat.

Anunţul vine la scurt timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că rapelul specific împotriva Omicron ar putea restabili protecţia împotriva tulpinilor emergente ale coronavirusului, notează Agerpres.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii