Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:05 20 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeanul supărat Un grup de sportivi cer permisiunea şi sprijinul autorităţilor pentru reabilitarea parcului de la Palatul Copiilor

ro

03 Jul, 2019 00:00 4288 Marime text

Un grup de pasionaţi de sport din Constanţa trage un semnal de alarma în legătură cu starea deplorabilă în care se găseşte zona Palatului Copiilor. Constănţenii doresc să reabiliteze, măcar estetic, o porţiune din acest - să-i spunem - parc, solicitând atât sprijinul autorităţilor, cât şi al voluntarilor de orice fel.
În acest sens, grupul de sportivi din judeţul Constanţa, membri ai unor cluburi sau practicanţi de diverse forme de mişcare pentru întreţinerea fizică, au transmis o petiţie Ministerului Educaţiei Naţionale, Primăriei Municipiului Constanţa, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa şi societăţii care asigură salubritatea în oraş.

Sportivii povestesc că recent au stabilit ca locaţie de antrenament fostul Parc al Pionierilor din municipiul Constanţa (în prezent, Palatul Copiilor). „Ne-am prezentat la această locaţie, dar în scurt timp am rămas consternaţi de priveliştea care ne-a întâmpinat: parcul pionierilor (pe care îl vom denumi în continuare parc) nu mai era aşa cum îl ştiam unii dintre noi. Parcul este neîngrijit de o bună perioadă, dată fiind abundenţa vegetaţiei ce domină peisajul. Arborii nu sunt toaletaţi, existând pericolul desprinderii unor ramuri. Terenurile de sport, acoperite odinioară de paşii grăbiţi ai sportivilor, sunt acoperite acum doar de buruieni, pământ, nepăsare şi neputinţă.

Abundenţa vegetaţiei favorizează dezvoltarea faunei urbane (câini maidanezi, şerpi), a insectelor, apariţia persoanelor dubioase şi chiar a delictelor. Parcul este situat în apropierea unei zone selecte a oraşului, vizavi de un cartier de vile, în apropierea unui centru comercial (City Mall), intrând într-un contrast puternic cu acestea. Elementele metalice (gardurile şi dispozitivele specifice sporturilor practicate pe terenuri de sport) sunt degradate în mare măsură, putând cauza accidentări. Asfaltul terenurilor şi aleilor este deformat din cauza rădăcinilor arborilor şi fisurat, putând provoca accidente chiar la o deplasare normală.

Am examinat materiale pe internet în legătură cu Palatul Copiilor şi am constatat pe portalul acestei instituţii - denumite ironic „palat” - că „în anul 1968 s-a finalizat construcţia actualului sediu, pe un teren viran, năpădit de buruieni”, fapt ce pare să revină la starea iniţială. Dincolo de lozincile întâlnite pe portal („Palatul Copiilor Constanţa contribuie alături de şcoală şi familie la formarea şi afirmarea personalităţii individuale şi creative a copiilor, în spiritul păcii, demnităţii, toleranţei, libertăţii şi solidarităţii prevăzute de Carta Naţiunilor Unite.”), nu am întâlnit imagini ale exteriorului clădirii Palatului, nici măcar la secţiunile dedicate fotbalului”, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor.

Scopul petiţiei sportivilor este de a solicita autorităţilor abilitate ale statului să dispună şi să aplice masuri pentru reabilitarea acestui Palat, sau cel puţin a parcului. „Refuzăm să acceptam concepţia conform căreia nimic nu se poate realiza în această ţară sau că mereu este vina şi responsabilitatea altuia pentru ceea ce se întâmplă sau ceea ce ar trebui făcut. Pentru acest motiv intenţionăm ca, prin voluntariat, să încercăm să reabilităm o porţiune din acest parc, printr-o operaţiune mediatizată pe site-uri de socializare, astfel încât să convingem şi alţi voluntari să ni se alăture. Operaţiunea constă în tunderea gardului viu, eliminarea vegetaţiei (buruieni, resturi gard viu etc), a deşeurilor, precum şi depozitarea acestora în saci. Nu urmărim obţinerea unor foloase materiale sau beneficii de pe urma acestei activităţi. Solicităm instituţiilor destinatare a acestei petiţii permisiunea acestei activităţi, precum şi sprijinul pe care acestea îl pot oferi. În acest demers nu este vorba de semnatarii petiţiei, nici de reprezentanţii instituţiilor, ci de copii, de palat, de parc, precum şi de viitorul lor”, mai afirmă grupul de sportivi constănţeni.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii