Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Consiliului Județean aflat sub “patronajul” lui Horia Țuțuianu, permite operatorilor de transport să abuzeze de poziția lor pe piață

ro

06 Jun, 2020 00:00 4209 Marime text
  • Locuitorii județului Constanța au inițiat o petiție prin care solicită Consiliului Județean să nu mai permită operatorilor din transport să abuzeze călătorii
  • Ordonanța care reglementează activitatea de transport obligă toate firmele care primesc licență pentru transportul județean, să propună administrației locale o grilă de tarife
  • Consiliului Județean aflat sub “patronajul” lui Horia Țuțuianu, permite operatorilor de transport să abuzeze de poziția lor pe piaț

Transportul inter-județean trebuie să aibă loc în condiții decente, de siguranță și la prețuri corecte.
De ani buni, autoritățile județene, printr-un acord tacit, permit ca locuitorii județului Constanța să fie abuzați după bunul plac al operatorilor din transport care operează intra-județean.
Din acest motiv, constănțenii au lansat o petiție, pentru un transport civilizat în județul Constanța.

Inițiatorii petiției(www.campaniamea.declic.ro/petitions/preturi-corecte-pentru-transportul-interjudetean-in-constanta) reclamă faptul că mai mulți operatori din turism și locuitori din stațiunea Mamaia, cartier al municipiului, precum și din zona metropolitană sunt nemulțumiți de creșterea aberantă a prețului biletului de autobuz, în condițiile în care pe rută nu există mai mult de unul, maxim 2 operatori de transport. “Această situație o regăsim în tot județul. Toate acestea au loc după ce anul trecut Președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu cerea guvernului Dăncilă ”promovarea cu celeritate” a unui act normativ prin care s-a obținut prelungirea valabilității licențelor cu încă 4 ani, până în 2023, a actualilor operatori de transport.

În conformitate cu prevederile Art. 8.1, lit. o, din OG51 / 2019 toate consiliile județene au obligația să aprobe tarifele “propuse de către operatorii economice pentru serviciile de transport județean, astfel încât costurile de transport suportate de către utilizatori să aibă în vedere recuperarea integrală a costurilor de exploatare și un profit rezonabil pentru operatorii de transport.”
Cu alte cuvinte, prezenta Ordonanță impune ca toate firmele care primesc licență pentru transportul județean, să propună administrației locale o grilă de tarife, pe care Consiliul Județean, prin departamentul său de specialitate, trebuie să o analizeze și totodată să o aprobe.

În situația în care, autoritatea competentă, în speță Consiliul Județean, nu procedează la emiterea unei decizii în acest sens, și nu aprobă tarifele practicate de transportator, operatorul se află de facto în afara legii, și deci, din punct de vedere legal, nu poate solicita bani utilizatorilor pentru serviciile de transport prestate!

Situația descrisă este absolut scandaloasă, dar specifică administrației locale din Constanța, în mod special Consiliului Județean aflat sub patronajul lui Horia Țuțuianu, care fără temei legal ori moral, permite operatorilor de transport să abuzeze de poziția lor pe piață”, susțin inițiatorii petiției.

Aceștia solicită Consiliului Județean Constanța, prin departamentul său de specialitate, să reglementeze situația transportului inter-județean prin obligarea firmelor transportatoare la practicarea unor tarife decente și, nu în ultimul rând, la utilizarea unei flote care să permită transportul în siguranță al călătorilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii