Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:41 29 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Cetățenii care așteptau tichetelele din programul “Respect” le vor primi săptămâna viitoare. Nu și cei cu datorii fiscale mai vechi de un an de zile

ro

29 Apr, 2020 00:00 3164 Marime text

Beneficiarii programului “Respect” care nu aveau taxele plătite la zi, nu au primit tichetele valorice în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. 2000 de persoane sunt în această situație, potrivit directorului Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța.

Elena G. din Constanța ne-a semnalat faptul că nu toți pensionarii au primit tichetele din programul municipalității. “Postașii nu știu nimic, ne-au oferit numărul de la Direcția Generală de Asistență Socială. Din câte am înțeles mai multe persoane au reușit să sune la DGAS, iar răspunsul a fost că  nu și-au achitat impozitele pe anul în curs. Conform site-ului primăriei, condițiile de îndeplinit erau urmatoarele – să fii pensionar iar pensia să nu depășească 1610 lei. Nu scrie nicăieri că trebuie să avem impozitele plătite. De unde acest abuz și drept încălcat al pensionarilor? Impozitele sunt în termen de plată până la 30.06.2020, nu au fost trimise plicurile cu taxele și impozitele către populație spre a fi achitate. Greșeala primăriei. În instanță va fi foarte ușor de câștigat, pentru că Primăria prin DGAS face un abuz și nu respectă ceea ce a stabilit chiar ea în condițiile de acordare a ajutorului pentru pensionari. Așteptăm un răspuns, altul decât cel știut deja - că nu am achitat impozitul  sau chiar remedierea situației, prin trimiterea cu întârziere a tichetelor”, susține femeia.

Nu vor primi tichetele cei cu datorii fiscale mai vechi de un an de zile

 
Emil Mereuță, directorul Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Constanța spune că : ”Prin hotărâre de consiliu, tichetele se acordă doar celor care au taxele plătite la zi. Am rezolvat problema și pentru cele 2000 de persoane care aveau restanțe la unele taxe și impozite, și sperăm ca până la sfârșitul săptămînii viitoare, toată lumea să își primească tichetele”.
Alte 500 de persoane care s-au înscris în acest program, au însă datorii la SPIT mai vechi un an de zile iar pentru acestea, nu se poate face nicio derogare, chiar și după încetarea stării de urgență. Cu alte cuvinte, aceste persoane au primit înștiințare că nu vor primi tichetele până nu vor achita datoriile fiscale mai vechi de un an de zile. Ulterior, pot depune o altă solicitare de reînscriere în cadrul programului “Respect”, în intervalul 1-20 ale fiecărei luni.
Programul „RESPECT” constă în acordarea de tichete valorice în opt tranșe, în cursul anului, pentru fiecare tranșă fiind acordate câte patru tichete valorice a câte 10 lei fiecare. Pentru anul în curs, valoarea tranșei tichetelor valorice a crescut la 50 de lei de beneficiar. În cadrul programului sunt înscriși aproximativ 30.000 de constănțeni.

Beneficiază de tichete următoarele categorii:
  • persoane care au calitatea de pensionar sau sunt indemnizate în baza legilor speciale și ale căror venituri lunare cumulate în sumă netă sunt mai mici sau cel mult egale cu suma de 1.610 lei;
  • persoane fără niciun venit care împlinesc în anul de referință cel puțin vârsta de 60 de ani;  
  • persoane cu handicap grav sau accentuat; 
  • persoane care beneficiază de venit minim garantat stabilit în baza Legii nr. 416/2001; 
  • persoane care au calitatea de reprezentant legal al familiei care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, inclusiv soțul sau soția reprezentantului legal. 
     
Distribuirea tichetelor valorice se face prin poștă, la adresa de corespondență comunicată de beneficiar.  Acestea pot fi folosite doar pentru cumpărarea de alimente.
 

Scadenţa pentru plata taxelor și impozitelor la Constanţa se amână până la 30 iunie 2020


Primăria Constanța, prin Serviciul Public de Taxe și Impozite, anunță că termenul pentru plata impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren și a impozitului pe mijloace de transport se amână de la data de 31 martie 2020, inclusiv, la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
De asemenea, toate rapoartele de evaluare pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor vor putea fi depuse până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Pentru toate celelalte obligații fiscale datorate bugetului local, scadente începând cu data de 21 martie 2020, nu se datorează majorări de întârziere pe o perioadă de 30 de zile de la încetarea stării de urgență și nu sunt considerate obligații fiscale restante.
„Precizăm că măsurile respectă prevederile art. V, alin. (1) și (2), respectiv ale art. VII, alin (1) (2), (3) și (4) din Ordonanţa de Urgență a Guvernului nr. 29/18.03.2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare.“, transmite Primăria Constanţa.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii