Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:56 20 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câinii s-au înmulţit în Constanţa. Curg sesizările către municipalitate! (galerie foto)

ro

23 Apr, 2019 00:00 1693 Marime text
În timp ce Primăria Constanţa publică pe reţelele de socializare faptul că hingherii acţionează permanent, iar o parte dintre câinii comunitari sunt integraţi în familii care îi adoptă, cetăţenii oraşului transmit solicitări pentru strângerea animalelor fără stăpân de pe stradă.
 
Totuşi, problema pare una dificilă, ţinând cont că începe sezonul de împerechere la animale, iar comportamentul lor este diferit în această perioadă. Umblă în haite, iar lipsa apei şi a mâncării îi determină să fie din ce în ce mai agresivi.
 
O tânără care locuieşte în zona Cora Brătianu reclamă că pe la blocurile din apropiere de sensul giratoriu, cât şi în zona parcului de copii din zonă, dar şi a magazinului Cora, umblă haite mari de câini, care dorm noaptea pe unde apucă. Drept dovadă, reclamanta ne-a transmis imagini cu animalele care traversează pe la trecerea pentru pietoni. Câinii nu erau agresivi, dar femeia a declarat că îi este teamă să iasă seara cu copilul afară.
 
O altă reclamaţie vine de la un tânăr care locuieşte pe strada Ştefăniţă Vodă, fiind vorba de zona cuprinsă între sensul giratoriu de la Galeriile Soveja şi Cimitirul Anadalchioi. Bărbatul spune că sunt 4 câini în zonă care „fac legea”, aceştia fiind un potenţial pericol pentru locuitorii din zonă.
 
Revenind la acţiunea municipalităţii, fiecare maşină de capturare este inscripţionată corespunzător şi deservită de personal specializat, medic veterinar şi tehnician veterinar. „Adăpostul public pentru animale abandonate, situat pe strada Vârful cu Dor nr.5, a fost complet renovat, oferă condiţii decente de cazare pentru animale şi respectă normele sanitar-veterinare impuse de legislaţia specifică. În incinta acestuia se află şi un cabinet medical dotat cu aparatură performantă. Câinii capturaţi şi înregistraţi în evidenţele adăposturilor pot fi revendicaţi sau adoptaţi gratuit. Încredinţarea câinilor se face numai după ce au fost consultaţi de către medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare“, au transmis reprezentanţii Primăriei Constanţa.
 
Proprietarii care constată dispariţia câinelui sau care sunt anunţaţi că animalul se află în custodia Serviciului Gestionare Animale Abandonate au obligaţia să se prezinte la adăpostul pentru câini fără stăpân şi să îi preia în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data notificării. Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Constanţa, proprietarul care revendică are prioritate faţă de persoana care intenţionează să adopte acelaşi câine, chiar şi în cazul în care cererea de adopţie este anterioară cererii de revendicare. Încredinţarea câinilor spre revendicare se realizează numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare.
 
„Se interzice abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi în condiţiile OUG nr. 155/2001, completată şi modificată de Legea nr. 258/2013, şi ale normelor metodologice de aplicare a acestora. În acest sens, Primăria Municipiului Constanţa va efectua controale periodice prin echipe formate din inspectori ai Serviciului Gestionare Animale Abandonate şi poliţişti locali. Serviciul Gestionare Animale Abandonate poate fi contactat la numerele de telefon 0241.485873 şi 0733.045213. Adresa adăpostului de câini fără stăpân este strada Vârful cu Dor, nr. 5”, au transmis reprezentanţii Primăriei Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii