Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 241 – 29.08.2022 Astăzi sărbătoresc merii

ro

29 Aug, 2022 08:51 1195 Marime text
Arșița acestei veri nu a fost prietenoasă cu copacii.
Frații noștri împământați, arborii, sunt mai sensibili la lipsa apei decât suntem noi, oamenii. De aceea, își organizează viața strategie pentru a face față perioadelor de secetă, care îi slăbesc mai tare decât o fac ploile și perioadele de umezeală ale solului.

Am observat că în anii secetoși, unii meri din grădină fac mult mai multe roade ca de obicei.
Ca și cum acești arbori se tem că s-ar putea să nu supraviețuiască și-și intensifică reproducerea pentru a-și asigura descendența.

La fel cum în perioade grele, în război sau după război, în crize economice sau sociale, se nasc foarte mulți copii, într-o tentativă de a asigura continuitatea speciei umane, supusă la decimare.

Mă uit cu atenție la eforturile de supraviețuire ale speciilor.
Observ cum sunt de inter-conectate și cum, la un nivel, aceste mecanisme sunt la fel.

Toți căutăm să ne menținem locul de pe pământ în care ne aflăm. Uneori este simplu și totul pare că se desfășoară fără niciun efort. Alteori, avem nevoie să ducem o întreagă bătălie (mai ales interioară) pentru a rămâne în viață.

Astăzi sărbătoresc merii, arbori fructiferi rezistenți, perseverenți și mai ales abil manipulativi, care i-au convins pe oameni că merită să investească în menținerea și multiplicarea lor.

De la arșița verii, au căzut pe jos în grădina mea o mulțime de mere necoapte.
Sunt prea acide să fie consumate ca atare, și se strică rapid.
Dacă fac efortul să le culeg și să fac un suc în care combin și câțiva morcovi sau puțină țelină pentru alcalinizare, merele se dovedesc un instrument extraordinar de curățenia interioară (intestinală și limfatică). Când consum sucul de măr cu morcov în cantitate moderată, 150-200 ml pe zi, și beau gură cu gură, ținând și în gură fiecare înghițitură, pentru a permite salivei să-l prelucreze, corpul îl primește bine.

Tot procesul de folosire a roadelor merelor și selectare a merelor bune, transformare a lor în suc (la o presă manuală sau storcător melcat) și consum conștient, zilnic, presupune timp și energie. Dacă îmi respect corpul și respect arborii fructiferi, aloc acest timp (pe care l-aș putea pierde cu discuții goale și socializări inutile).

Astăzi sărbătoresc merii pentru că mă învață lecția respectului pentru roadele muncii altuia și lecția împărtășirii energiei cu alte ființe. Merii mă învață să trăiesc strategic și să mă întreb în fiecare secundă: ce este util pentru mine? Ce este necesar acestui corp în care mă aflu, pentru a trăi în stare de bine?
Care sunt nevoile reale zilnice pe care le am pentru o bună calitate a vieții?
Cum pot să economisesc energie, și să o folosesc eficient de-a lungul vieții, făcând față unor perioade mai dificile, care vin atunci când vin?

Merii sunt cei care mă ajută să ies din capcana complicată a minții, ce dorește să transforme viața într-o filozofie încurcată și confuză. Simplitatea merilor, dincolo de mitul confuz despre Adam și Eva, mă susține în găsirea drumului înapoi către mine: respect pentru viață și pentru tot ce o menține.

Astăzi sărbătoresc merii, pentru că în acest moment conștientizez cum învăț zilnic de la ceva sau cineva din jurul meu. Apreciez fiecare lecție și o integrez în viața mea, când este utilă și-mi face viața mai bună.
Vă doresc tuturor o zi de început de săptămână cât mai eficientă și echilibrată, cu ochii deschiși și prezență în corp, cu fiecare respirație și fiecare mișcare. Căldura verii continuă, la fel și viața noastră, așa cum o construim cu fiecare decizie.

Să ne fie bine tuturor,

Cu iubire

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii