Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 189 – 8.07.2022 Astăzi sărbătoresc pescărușii

ro

08 Jul, 2022 20:45 1275 Marime text
Zgomotoși, curioși, lipsiți de teamă, chiar intruzivi uneori, pescărușii sunt prezența cea mai vocală de la malul mării.
Când vorbim de mare, primele amintiri auditive sunt zgomotul valurilor și țipetele pescărușilor.
Aceste păsări rezistente, adaptabile și foarte inteligente au reușit să împartă cu oamenii o nișă dorită de toți: țărmurile mărilor.

Pescărușii de la Marea Neagră sunt la competiție mare cu stațiunile turistice și cartierele rezidențiale care ocupă plaja și spațiile învecinate acesteia.
Dar nu se lasă.
Vin prin tomberoanele de gunoaie, pe la balcoane, vin pe lângă bagajele turiștilor pe plajă, peste tot unde este rost de puțină mâncare.

Pescărușii sunt păsări de grup. Rar rămâne unul dintre ei singur, și asta se întâmplă când fie este slăbit și lipsit de putere, pe moarte, fie când este alungat de grup, ca urmare a comportamentului indezirabil (prea agresiv).
Am studiat un pic despre păsări și admir această categorie de viețuitoare, care au darul zborului.

Pescărușii au fost printre primii pe care i-am cunoscut, chiar de la începutul vieții, când îmi făceam plimbările pe faleza Cazinoului de la Constanța.
Le admiram și le admir zborul și sunt impresionată de agilitatea lor de a face față vânturilor, chiar și în zilele mai zburlite de la malul mării.

Le admir dexteritatea cu care aruncă scoicile pe asfalt, pentru a le sparge carapacea. Au învățat repede să folosească invențiile umane și să se ajute în propriile lor eforturi de hrănire.
Își fac cuiburile protejat, discret, departe de oameni și au grijă prelungită de pui.
Sunt niște păsări ce încorporează trăsături pe care noi, oamenii, le educăm și structurăm în zeci de ani de educație și mentalizare.

Pescărușii o fac natural și instinctiv: colaborarea, îngrijirea puilor, adaptarea la mediul existent, supraviețuirea în diferite condiții, rezistența și mai ales, menținerea unui spirit de grup și de joc. I-am văzut de multe ori jucându-se, urmărindu-se în joacă și chiar prinzând puii în diferite echilibristici.
Sunt păsări puternice și impresionante.

Astăzi sărbătoresc pescărușii, pentru că după o discuție cu o pacientă, am realizat că sunt păsările care ne reprezintă, într-un fel, cel mai bine.
Să-i admirăm și să-i urmărim, în perioada asta, cum se descurcă să-și ducă viața, indiferent de provocările pe care le oferă oamenii.
Să avem o zi cât mai interesantă și relaxantă, ușoară și de plutire, ca un pescăruș în zbor
Cu iubire

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii