Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Pregătirea de Solstițiu (21 zile de Portal de energie)- Ziua 24 de Post și Jurnal de iubire de sine

ro

08 Dec, 2020 17:05 2145 Marime text

Dieta
Da, din nou despre hrănire.
Și asta pentru că avem mai multă putere în schimbarea dietei, decât asupra oricărui element al vieții noastre.
Schimbăm mult mai greu și încet gândurile, emoțiile și comportamentul, decât putem schimba dieta.
Și dieta presupune comportamente și obișnuințe, dar totuși, gradul de intervenție asupra ei este mult mai mare decât în altă parte a vieții noastre.
Există alimente care ne îngreunează ficatul. Și întregul organism.
Vă aminteam că ficatul este legat de memoria de scurtă durată (”unde mi-am pus cheile?”, „ce vroiam să spun, mi-a fugit cuvântul?” etc)
Și tot ficatul este legat de starea genunchilor (și articulațiilor), de gradul lor de mobilitate și flexibilitate.
Când afară este frig, când cerul este mohorât și lucrurile din jur nu se mai mișcă la viteza cu care eram obișnuiți, apar stări de iritare, enervare, nemulțumire și furie.
Cu alte cuvinte, apar ”emoțiile ficatului”.
În această perioadă este nevoie să ne apărăm și protejăm ficatul mai mult ca în alte perioade.
Cum putem face asta?

Cu o dieta ”ușoară” de susținere a ficatului.
Este instrumentul cel mai la îndemână în perioada de Post (că tot suntem pe o dietă mai restrictivă, fără produse animale).
Dintre produsele ”vegetale” care încarcă rău ficatul, grăsimile vegetale sunt cele mai dificile.
Atenție la consumul de nuci, alune, semințe.
Ronțăitul de seară, ronțăitul la ecrane - este foarte înșelător și poate încărca mult ficatul.
Înlocuiți semințele cu legume crude (bucățele de morcov, de ardei gras, de castravete sau de apio).
Reduceți mult uleiurile din gătit (uleiurile vegetale sunt facute din seminte) sau chiar din asezonat (salate, legume etc). Dacă se și pot scoate o perioadă, n-ar strica să o faceți.
Zacusca sau salata de vinete CU ulei nu sunt produse prietenoase pentru ficat. Salata de vinete făcută cu zeamă de lămâie și puțină ceapă poate fi o opțiune mult mai bună.
Alte grăsimi vegetale care îngreunează ficatul sunt cele din untul de cacao (ciocolata, prăjituri) sau untul de cocos. Dulciurile de post, oricât sunt de gustoase, nu sunt favoritele ficatului.
Nici măslinele și nici avocado nu sunt chiar preferatele ficatului. Dimpotrivă.
Cu cât mai puține, cu atât mai bine.
Se poate mânca ”de post” și să fie greu pentru ficat?
Putem consuma produse de post și să ne îngrășăm?
Desigur.
V-am exemplificat deja.
Cheia este CONTEXTUL.
Frig afară, stres interior, totul duce la reacții de adaptare ale ficatului la condițiile exterioare și dificultatea digestiei produselor cu grăsimi și uleiuri.
Dieta este un instrument util de echilibrare a energiei interioare.
Vom discuta mâine despre alimente susținătoare ale ficatului.
Astăzi vă doresc o zi ușoară, cu genunchi flexibili (și genuflexiuni), cu eliberarea emoțiilor și consemnarea senzațiilor în Jurnal și cu o baie cu apă caldă/fierbinte și sare (1 kg sare la o cadă de baie) înainte de culcare.
Să ne fie bine tuturor,
Vă iubesc

Sursa text si foto: Facebook.com/zyanna.orinda.7
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii