Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine 29.01.2023 Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet Cartea ”în lucru”. Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson

ro

30 Jan, 2023 10:17 1018 Marime text
Astăzi avem ultima postare din această carte foarte utilă.
Pagina 162
”Alegeți să priviți orice conflict ca pe o problemă de rezolvat

Conceptul de conflict are o conotație negativă. De obicei, considerăm că un conflict trebuie evitat, iar, atunci când apar conflicte, părinții cred, deseori, că ceva este în neregulă cu ei sau cu familia lor. În mod inevitabil, unde sunt oameni, apar și ciocniri – este vorba despre acele momente când dăm unii peste alții în goana noastră pe drumurile vieții. Să învățați împreună cum să vă purtați unii cu alții în astfel de momente vă va fi de mare folos atât vouă, cât și copiilor voștri, acum și pentru tot restul vieții.

Cele mai frecvente conflicte care apar în familii de pretutindeni au de-a face cu situațiile zilnice obișnuite – ora de culcare și de trezire, împărțirea jucăriilor și a treburilor zilnice de făcut în casă, ce e de cumpărat de la magazin, când și cum se iese pe ușă dimineața. Aceste întâmplări de zi cu zi nu este nevoie să devină conflicte. Prin ochii și urechile girafei, ele pot fi percepute ca probleme de rezolvat și pot fi transformate în dialoguri, mai degrabă decât în dispute și certuri aprinse. Din această perspectivă mai puțin emoțională, dezacordurile și confruntările pot reprezenta pentru membrii familiei o șansă de a-și reevalua și de a-și reexamina opțiunile și, totodată, o ocazie de a învăța mai multe unul despre altul.

Frica este cea care ne împiedică să vedem diferențele de opinie ca pe niște probleme de rezolvat, în loc să le considerăm surse de conflict. E vorba, mai exact, de teama că ”nu voi putea să-mi împlinesc nevoile”. Această frică poate duce repede la furie (sau la alte emoții intense), la o atitudine defensivă sau la agresivitate. Când fiecare membru al familiei are încredere că nevoile lui contează și că vor fi luate în considerare, frica, tensiunea, furia și atitudinile defensive din interacțiunile zilnice încep să se dizolve. Doar atunci veți reuși să priviți diferențele de opinie ca pe probleme de rezolvat și ca pe oportunități de a aprofunda conectarea în familie. Vestea bună este că e nevoie doar de o persoană – o singură persoană care să pună în practică abilitățile învățate din această carte și care să aibă încredere că, prin adresarea nevoilor fiecăruia, diferențele de opinie pot fi rezolvate – pentru a preveni un conflict. Dacă vă dezvoltați aceste abilități și dacă vă păstrați încrederea în propria familie, puteți fi voi cei care alungă fricile și care previn, diminuează și rezolvă conflictele apărute în căminul vostru.”

Mi-a plăcut mult această idee, pe care am regăsit-o și în alte cărți de auto-ajutor.
Este suficient ca o singură persoană să oprească în interiorul ei vorbăria minții, judecata, critica, nemulțumirea, invidia, blamarea, iritarea, jeluirea, răsfățul și lenevia (numite ”șacali” în limbajul cărții) și să treacă pe limba girafei (apreciere, recunoștință, mulțumire, răbdare, acceptare).
Când oprim conflictul în interior și încetăm să mai credem, eronat, că suntem răi, că suntem păcătoși, că am greșit, că ne lipsește ceva, că este ceva în neregulă și alte povești, devenim blânzi și buni cu noi înșine.

Este nevoie de o singură persoană care să iasă din starea de programare mentală auto-agresivă, pentru ca vibrația conflictului să se atenueze și să dispară. Conflictul este o iluzie, ca și majoritatea poveștilor minții.
Mă bucur că v-am putut prezenta o carte interesantă, care are la final o mulțime de activități practice, în care vă puteți implica singuri sau împreună cu copiii, pentru a exersa limbajul ”girafei” și a râde în hohote de toți șacalii care vă ies pe gură.

Lectură plăcută celor care ați procurat cartea și doriți să puneți în practică instrumentele prezentate în ea.
Vă doresc un final de săptămână cât mai liniștit și odihnitor,
Vremea de afară ne îmbie la o cană de ceai și o carte interesantă, lângă un calorifer încălzit.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii