Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutor de la sportivi pentru un copil bolnav de leucemie Ionela Ţigănilă - „A fost groaznic să-mi văd băiatul imobilizat la pat“ (galerie foto)

ro

03 Dec, 2015 00:00 6291 Marime text


Stadionul de rugby „Mihai Naca“ din Constanţa va găzdui sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 12.30, o acţiune caritabilă pentru ajutorarea unui băieţel de 14 ani, din Constanţa, Liviu Andrei Cocoş, care e bolnav de leucemie. Trei echipe, Rechinii Constanţa (formaţie de old-boys), CS Năvodari (vicecampioana Diviziei Naţionale) şi Tomitanii Constanţa (multiplă campioană de juniori a României), vor participa la un triunghiular, ocazie cu care se vor strânge fonduri.
 
Lovitura de start a primului meci va fi dată chiar de către băieţel. De asemenea, acesta a fost invitat să dea startul şi la partida de fotbal FC Farul - Dunărea Călăraşi, care se joacă vineri, de la ora 18.00, în Liga a 2-a. Liviu Andrei a primit şi cadouri de la FC Farul. Acţiunea caritabilă de sâmbătă a fost prefaţată ieri de reprezentanţii echipelor Rechinii (Ionuţ Marian Lungu), RCJ Farul (Răzvan Bota), CS Năvodari (Alexandru Trandafir) şi Tomitanii (Cristian Cojocaru), dar şi de mama băiatului, Ionela Ţigănilă, care a povestit calvarul prin care trec ea şi fiul ei, de un an, de când Liviu Andrei a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută.

Cu nouă luni înainte, a donat cei 2% din impozit pentru un copil bolnav de leucemie!

Pe chipul mamei se citeşte suferinţa. Şi psihică, şi fizică. Iar faţa ei arată clar cât de mult plânge. Când povesteşte, nu-şi poate duce la capăt frazele, întrucât lacrimile îi îneacă vorbele. „Până anul trecut, nu am auzit o secundă vorbindu-se de cuvântul leucemie. Nu am ştiut ce sunt acelea injecţie, branulă sau perfuzie. Doar pe copilul meu le-am văzut. A fost groaznic să-mi văd copilul imobilizat la pat, să nu poată merge la toaletă. A trebuit să-i restricţionez sarea din mâncare, nu pot să-i mai dau dulciuri şi tot ce-şi dorea înainte. Mi-a fost foarte greu, pentru că a trebuit să-i explic şi nu ştiam ce să-i spun. Sunt perioade când prima masă a zilei o ia la 12 noaptea. Aseară, m-am jucat cu el până la ora 2.00 Monopoly“, povesteşte Ionela Ţigănilă.
 
Ca o ironie a sorţii, în februarie 2014 (cu nouă luni înainte ca fiul ei să fie diagnosticat cu teribila boală), mama a virat cei 2% din impozit pentru un copil bolnav de leucemie! „Am aflat pentru cine am donat cei 2% în spital, la Fundeni”, plânge femeia de 38 de ani, care e grefier-arhivar la Judecătoria Constanţa şi are un salariu lunar de 1.700 de lei net. La această sumă se adaugă pensia alimentară, Ionela fiind divorţată de 12 ani şi locuind singură cu băieţelul, cu chirie.

Ajutată cu Metrotexat de oameni din întreaga ţară

„Vrem să arătăm că şi rugbyştii pot da o mână de ajutor, atunci când e nevoie. Iar necesităţile sunt foarte mari în acest caz. Toţi ştim ce înseamnă leucemia şi ce costuri presupune tratamentul“, a declarat Ionuţ Marian Lungu. Acesta a aflat de problemele cu care se confruntă Ionela şi fiul ei (cei doi nemaidescurcându-se cu banii), după ce mama băiatului a întrebat pe Facebook dacă o poate ajuta cineva cu un medicament, Metrotexat, ieftin, dar greu de găsit. „Te descurci?”, am întrebat-o, iar ea a izbucnit în plâns şi mi-a spus că nu, dar îi e ruşine să solicite ajutorul. În viaţa ei nu a cerut un pahar cu apă, dar acum nu mai poate rezista şi nu mai poate face faţă costurilor legate de boala copilului şi cheltuielilor curente. Aşa ne-a venit ideea organizării acestei acţiuni umanitare. Noi, Rechinii Constanţa, am iniţiat un eveniment similar şi anul trecut, în sprijinul unui coleg de-al nostru, Dan Botezatu. Acesta a fost operat pe creier, fiindu-i scoasă o tumoră de mărimea unei mingi de tenis, dar acum «Pitic» e foarte bine“, a mai spus Ionuţ Lungu.
 
Apelurile Ionelei în legătură cu achiziţionarea Metrotexatului şi-au găsit ecoul chiar şi în ţară, oameni inimoşi din Baia Mare, Caracal sau Galaţi trimiţându-i câte patru - cinci cutii, suportând şi costul transportului. Astfel, Ionela şi-a făcut o rezervă pentru circa un an!

Liviu Andrei are o sumedenie de nevoi speciale

Rugbyştii de la Rechinii Constanţa au găsit sprijin de peste tot în organizarea acţiunii umanitare. RCJ Farul a pus imediat baza sportivă la dispoziţie, arbitrii de rugby din Constanţa sunt şi ei alături, celelalte echipe participante la triunghiular - la fel. Plus alte persoane cu suflet mare. „Nu urmărim să strângem o anumită sumă, ci cât se va aduna. Va exista şi o urnă mobilă, care va fi plimbată prin tribună, în rândul spectatorilor“, a precizat Ionuţ Lungu. Costurile pe care trebuie să le suporte Ionela diferă de la lună la lună.
 
„Medicamentele costă între şapte sute şi opt sute de lei lunar. Copilul trebuie să bea numai apă plată şi are o sumedenie de nevoi speciale. În plus, acasă trebuie un mediu steril. Trebuie folosit numai detergent pudră. Sperăm să găsim ajutor astfel încât să igienizăm casa cu materiale speciale, vopseluri şi soluţii. Pot să vă spun că băiatul este foarte curajos şi optimist, ceea ce îl ajută 50% în lupta cu boala. Sâmbătă, nu va fi numai o strângere de fonduri, ci şi un spectacol rugbystic, la care invităm cât mai multe persoane“, a punctat Ionuţ Lungu.
 
Donaţii se pot face şi în contul RO81 RZBR 0000 0600 1509 4269, deschis la Raiffeisen Bank - Agenţia Marea Neagră, beneficiar Ionela Ţigănilă.

„Băiatul este plin de viaţă, merită să-l ajutăm”

„RCJ Farul Constanţa a răspuns foarte prompt la această acţiune. Sunt şi eu părinte şi îmi dau seama ce înseamnă această boală şi cât suferă Liviu Andrei. Suntem aproape de el şi de familia sa şi facem tot ce ţine de noi să-l sprijinim. Şi poate că într-o zi o să-l vedem că joacă rugby pe acest teren, iar noi, familia rugby-ului constănţean, să fim mulţumiţi că Liviu Andrei a ajuns băiat mare şi că are un viitor. Sperăm să reuşim să strângem cât mai mulţi bani. Colegii din Constanţa şi Năvodari, dar şi din Bucureşti şi-au oferit sprijinul fără rezerve. Băiatul este plin de viaţă, merită să-l ajutăm”, a spus Răzvan Bota, de la RCJ Farul Constanţa.

CS Năvodari ajută şi cu 7,5 tone de lemne

Pe lângă participarea la triunghiularul caritabil, rugbyştii de la CS Năvodari vor dona şi 7,5 tone de lemne, „ceea ce e vital, acum, iarna“, după cum a spus Ionuţ Lungu. Lemnele vor fi descărcate din camion la poarta casei unde locuiesc Ionela şi fiul ei sâmbătă, după acţiune, chiar de către rugbyşti. „Ne dorim să vină cât mai multă lume la stadion. Sunt nerăbdător să-l cunosc pe Liviu Andrei. Am promovat cât am putut evenimentul pe reţelele de socializare”, a declarat Alex Trandafir, sportiv la CS Năvodari.

„Acestea sunt adevăratele probleme”

„Jucăm să-l ajutăm pe Liviu Andrei. Tomitanii sunt alături de acest copil. Ştim ce înseamnă problemele mari de sănătate. Un rugbyst de la noi a avut trei tumori pe creier. Aşa cum l-am ajutat pe el, aşa îl vom sprijini şi pe Liviu Andrei. Sper ca întreaga comunitate să fie alături de acest caz. Acestea sunt adevăratele probleme. Trebuie să dăm dovadă de unitate”, a spus şi Cristian Cojocaru, antrenor la Tomitanii şi la CJ Farul.      
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii