Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creditele se vând mai bine ca anul trecut, spune şefa retailului BT

ro

08 Jun, 2011 02:02 2397 Marime text

gabrielanistor-sm.jpgPiaţa creditului de retail arată mai bine decât în urmă cu un an, însă promoţiile sunt esenţiale pentru a impulsiona vânzările, spune Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania (BT).

"Nu este uşor, nu sunt volumele de altădată, dar faţă de cum a fost anul trecut se simte o revenire.

Toată reţeaua spune că simte o schimbare. Este nevoie însă de eforturi foarte mari, tot timpul trebuie să faci ceva, altfel nu poţi să ţii ritmul", spune Nistor. Ea spune că banca a reuşit să îşi majoreze soldul finanţărilor de consum în aprilie, când la nivelul pieţei a fost consemnată încă o scădere, câştigând astfel cotă.

BT a venit ieri cu o ofertă de credite de consum vândute prin intermediul diviziei specializate în finanţări pentru consum, BT Direct IFN. Avantajul este că restricţiile legate de risc pot fi mai relaxate la o societate nebancară (IFN), însă clienţii trebuie să plătească o dobândă mai mare.

"Ţintim o nişă de clienţi care nu pot să acceseze un credit de consum de la bancă şi vrem să-i atragem cu acest produs", spune Nistor. Creditul este vândut tot prin unităţile BT, fiind practic complementar finanţărilor pentru consum vândute de bancă.

Noul credit vine cu avantajul unei documentaţii reduse - clientul trebuie să aducă doar adeverinţă de salariu ori cupon de pensie şi acte de identitate, nu şi fişa fiscală. BT le promite clienţilor că vor primi răspuns chiar în ziua depunerii dosarului. Dobânda (fixă) este însă de 14,9% pe an (dobânda anuală efectivă ajunge la 15,9% pe an).

"Este un produs mai simplu, dar sunt cam două puncte procentuale în plus la dobândă, perioada este mai scurtă, sumele sunt mai mici", explică Nistor. Ea spune că vânzările au început în unităţi de câteva zile, iar primii clienţi au avut un profil de risc foarte bun.

Pentru un credit de 10.000 de lei, rambursabil în 5 ani, rata lunară este de 237 de lei, iar dobânda anuală efectivă este de 15,96% pe an, potrivit unui exemplu furnizat de bancă. Clienţii care prezintă şi fişa fiscală pot accesa creditul la o dobândă mai bună: 12,92% pe an sau chiar 12,67% pe an dacă îşi virează salariul într-un cont deschis la Banca Transilvania.

Primăvara lui 2011 a marcat revenirea competiţiei pe zona creditului de consum, după ce în toamna trecută majoritatea băncilor se concentrau pe îm­pru­muturile garantate cu ipotecă, considerate mai sigure. BCR, cea mai mare bancă locală, vinde credite cu o dobândă fixă de 14,5% pe an (13,5% pentru clienţii cu istoric). BRD a venit cu credite la o dobândă nominală fixă de 7% pe an (dobânda anuală efectivă sare însă de 12% pe an), cu care ţinteşte inclusiv refinanţarea clienţilor de la concurenţă.

Nistor spune că în continuare mulţi clienţi vin pentru refinan­ţarea creditelor vechi, deşi unii iau şi sume suplimentare. "Circa 40% dintre clienţi încă vin pentru refinanţare, este o felie destul de mare."

Sursa: ZF.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii