Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai mare banca ruseasca vrea sa preia Volksbank fara divizia din Romania

ro

08 Jun, 2011 20:00 2175 Marime text
Volksbank.jpg

Grupul rus Sberbank intentioneaza sa inainteze o oferta de 700-750 milioane euro pentru Volksbank International (VBI), pretul mai mic cu 30% decat cel vizat initial de grupul Volksbank putand fi explicat prin excluderea din tranzactie a diviziei din Romania, conform cotidianului austriac Die Presse.

Se pare ca grupul Volksbank ar fi acceptat posibilitatea vanzarii VBI fara operatiunile din Romania, scrie Mediafax. Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, controlata de stat, a fost de la inceput sceptica in privinta subsidiarei din Romania.

Chiar daca nu a avut un rol semnificativ, "starea proasta" a relatiilor dintre Romania si Rusia a contat, motiv pentru care si Banca Nationala a Romaniei a fost sceptica in privinta intrarii Sberbank pe piata locala, potivit Die Presse.

Daca tranzactia ar avea loc fara a include operatiunile din Romania ar reprezenta o dezamagire, noteaza cotidianul. Intrucat are o participatie de 51% la VBI, grupului Volksbank i-ar reveni doar 350-375 milioane de euro. Volksbank spera ca prin vanzarea VBI sa-si acopere o parte importanta a unei datorii de un miliard de euro catre statul austriac.

Directorul general al Sberbank, German Gref, va finaliza oferta marti la Viena, potrivit publicatiei. Totusi, o sursa apropiata Sberbank a declarat pentru Reuters ca Gref nu va ajunge la Viena pana miercuri, iar cifrele prezentate de Die Presse nu sunt corecte, intrucat discutiile continua.

"Daca partea austriaca accepta un compromis, un acord de principiu ar putea fi incheiat intr-o luna", a spus sursa Reuters, adaugand ca acest compromis implica mai multe conditii.

Gref este copresedinte al organizatiei regionale a Formului Economic Mondial, care se reuneste incepand de marti la Viena.

Grupul Volksbank a anuntat in decembrie ca intentioneaza sa vanda 51% din VBI, pretul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Alti actionari ai VBI sunt DZ Bank, WGZ Bank si Banca Populara Caisse d'Epargne.

Activele VBI au stagnat in primul trimestru la 13,7 miliarde de euro. Divizia din Romania are cea mai mare pondere in portofoliul de active al VBI, cu 4,7 miliarde de euro, urmata de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) si Slovacia (1,4 miliarde de euro). Volksbank Romania a avut anul trecut o pierdere de 36 milioane euro, comparativ cu un profit inainte de impozitare de 51,7 milioane euro in 2009, in contextul in care costul cu provizioanele s-a dublat, iar venitul net din dobanzi a scazut cu 5,88%. Provizioanele s-au dublat, de la 69,8 milioane euro in 2009 la 153,4 milioane euro anul trecut.

Pe langa Romania, VBI mai opereaza in Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Ucraina.

Sursa: wall-street.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii